Σκυλακάκης: Δεν έχει «κλειδώσει» το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα

Πολίτες στο μετρό Συντάγματος Facebook Twitter
Φωτ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
0

Δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη το έκτακτο επίδομα της κυβέρνησης πριν το Πάσχα σύμφωνα με τον τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε το πώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία επηρεάζουν το εάν θα δοθεί ή όχι το έκτακτο επίδομα. «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία επηρεάζουν τις τιμές, κυρίως του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Κάθε 10 δολάρια, που ανεβαίνει το φυσικό αέριο, μας κοστίζει στην οικονομία 600 εκατ., μειώνει το ΑΕΠ κατά το αντίστοιχο ποσό. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε λιγότερο χώρο και μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό, που είναι όλοι. Πρέπει να περιμένουμε τι θα συμβεί εκεί», είπε.

«Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα. Αυτό είναι με μαθηματική βεβαιότητα ότι θα γίνει. Δηλαδή, η κυβέρνηση, εφόσον, υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι σε οριζόντια μέτρα. Το «εάν» το λένε όλοι, το είπε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, το λέω και εγώ, διότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε τα μέτρα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είναι ασφαλές να πούμε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κρίνουν εάν θα δοθεί το επίδομα είπε «σε σημαντικό βαθμό θα το κρίνουν. Το δεύτερο θέμα που θα το κρίνει είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε εμείς ως γενικό λογιστήριο και το οποίο έχουμε την θεσμική υποχρέωση να το παρουσιάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου».

Στη συνέχεια σε σχόλιο για το ότι σήμερα δεν είναι «κλειδωμένο» ότι πριν το Πάσχα θα δοθεί το έκτακτο επίδομα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «όχι». «Έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη το 2021. Πόσο ταχύτερη ανάπτυξη θα το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Έχουμε την εξέλιξη της Ουκρανίας που μειώνει το ΑΕΠ αν τα πράγματα πάνε αρνητικά αλλά μας βγάζει το βραχνά των πολύ αρνητικών τιμών ενέργειας εάν πάει καλύτερα. Δεν ξέρουμε αν θα επανέλθουν εκεί που ήταν. Η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν θα επανέλθουν, αλλά δεν θα είναι σε αυτό το ακραίο τρεις-τέσσερις, πέντε φορές πάνω».

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «σίγουρη» την στήριξη για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ