Σχινιάς: Καταγγελίες για αποψίλωση στο Εθνικό Πάρκο

Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Καταγγελίες του φορέα διαχείρισης για αποψίλωση Facebook Twitter
Eurokinissi/Αρχείο
0

Νέες καταγγελίες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, κατέθεσε ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά για την αποψίλωση στην περιοχή.

Ήδη τα συνεργεία, στο πλαίσιο εργασιών αντιπυρικής προστασίας «καθαρίζουν» όλη τη χαμηλή βλάστηση από τον δρόμο προς τη θάλασσα, κόβοντας από αγριόχορτα μέχρι είδη προστατευόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τον φορά διαχείρισης.

Την προηγούμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, συνεργείο από ιδιώτη με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μπείτε στην καρδιά του εθνικού πάρκου και ξεκίνησε εργασίες αποψίλωσης με βαριά μηχανήματα.

Το συνεργείο ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ακολούθησε τις οδηγίες που έχει δώσει πριν από έναν μήνα ο φορέας διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, αλλά έκοψε όλη τη χαμηλή βλάστηση ανεξαιρέτως.

Μεταξύ αυτών υπήρχαν και νεαρά δενδρύλλια κουκουναριάς, που είναι είδος προτεραιότητας. Επίσης, όπως καταγγέλλει ο φορέας διαχείρισης του πάρκου, το συνεργείο κλάδεψε όλα τα δέντρα σε ύψος έως 3 μέτρων από το έδαφος. 

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η έκταση να λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο για τους επισκέπτες ως πάρκινγκ.

«Έβαλαν «καταστροφέα, ένα μηχάνημα που καθαρίζει τα πάντα μέχρι το έδαφος, και ξύρισαν το έδαφος σε απόσταση 50 μέτρων προς τη θάλασσα και έκοψαν τα κλαδιά από τις κουκουναριές σε ύψος έως 3 μέτρων. Αυτό που διαφυλάττουμε τόσα χρόνια ως κόρην οφθαλμού, δηλαδή η φυσική αναγέννηση του δάσους, καταστρέφεται», λέει ο πρόεδρος του φορέα του εθνικού πάρκου, Γιώργος Λυριντζής.

«Ο δασάρχης τους ζήτησε να σταματήσουν, αλλά αρνήθηκαν, καλέσαμε την Αστυνομία και δεν ήρθε. Τελικώς υποβάλαμε νέα καταγγελία στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Η ζημιά που προκαλείται σε έναν οικότοπο προτεραιότητας είναι ανυπολόγιστη». 

Ανάλογες διαμαρτυρίες υπήρξαν και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που κάνουν λόγο για αδιανόητο γεγονός, «εν έτει 2021, να αντιμετωπίζονται τα εθνικά πάρκα της χώρας με τέτοια αυθαιρεσία».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν έχει απαντήσει σχετικά σε αίτημα που υπέβαλε η Καθημερινή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ