Φωτιά στη Σύρο

ΣΕΤΕ: Από 250 έως 500 εκατ. η ζημιά στην Ελλάδα από την Thomas Cook

ΣΕΤΕ: Από 250 έως 500 εκατ. η ζημιά στην Ελλάδα από την Thomas Cook Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Η κατάρρευση της Thomas Cook φαίνεται ότι προκαλεί μεγάλο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς η παρουσία της βρετανικής εταιρείας ήταν ισχυρή, διακινώντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περίπου 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Σε μια πρώτη εκτίμησή του o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζει τη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ και προτείνει μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο οικονομικών εξετάζει δέσμη μέτρων για τους πληγέντες επιχειρηματίες.

Η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ

Οι επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά, ήδη, κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πράγματι τεράστιες. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ, προτείνει:

Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.


Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.


Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.


Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Ελλάδα
1

Φωτιά στη Σύρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανώγεια: Καταγγελία για ξυλοδαρμό 16χρονου από 10 άτομα επειδή «φορούσε βερμούδα και σκουλαρίκι στο αυτί»

Ελλάδα / Ανώγεια: Καταγγελία για ξυλοδαρμό 16χρονου από 10 άτομα επειδή «φορούσε βερμούδα και σκουλαρίκι στο αυτί»

«Αυτά είναι σήμερα τα κριτήρια των δεκαπεντάχρονων παιδιών που ασφυκτιούν μέσα στα ίδια τους τα όρια και πλαίσια» καταγγέλλει η μητέρα του ανήλικου
LIFO NEWSROOM
Εξαφάνιση δύο Γαλλίδων στη Σίκινο: Οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των ερευνών

Ελλάδα / Εξαφάνιση δύο Γαλλίδων στη Σίκινο: Οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των ερευνών

Πέρασε ένας μήνας από την εξαφάνιση της 64χρονης Μαρί Πιέρ Αρφέλ και της 73χρονης Φρανσουάζ Μπουτό στη Σίκινο - «Νομίζω πως η Ελλάδα μας κρύβει πράγματα», δήλωσε η ανιψιά της 64χρονης αγνοούμενης στην Le Figaro
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
VIVA LA SOCIALISMO COMPANIEROSΕίναι πλέον επίσημο ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του Σοσιαλισμού (ζήτω).Η βαριά μας βιομηχανία, αυτή που μας τρέφει, αυτή που αν δεν την είχαμε θα πεινάγαμε, αυτή που δέρνει το ΣΔΟΕ αν κάνει έλεγχο βιβλίων, απειλείται να χάσει 250-500 εκ και έχει πάθει εθνικό ντουβρουζά.Με όλα αυτά τα απιθανοτρισεκατομμύρια που "φέρνει ο τουρισμός στην χώρα", το να χάσει ο κλάδος 250-500 εκ θα έπρεπε να περνάει απαρατήρητο.Κάθε άνοιξη πλυμμηρίζουν τα έντυπα από ανακοινώσεις τύπου (που αναπαράγονται _χωρίς_ επαλήθευση από τα ΜΜΕ) για το πόσα ΔΙΣεκατομμύρια μας φέρνει ο τουρισμός.Αν όντως έβγαζαν τόσα δις εδώ και 5 (τουλάχιστον) χρόνια, γιατί τους πονάνε τα 250 εκ; Γιατί αρκεί μια πορδίτσα 250-500 εκ για να έχουν πάθει όλοι πανικό και να τρέχουν παραζαλισμένοι δεξιά-αριστερά;Ξαφνικά ο καπιταλισμός, η ελεύθερη οικονομία, η ελεύθερη αγορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η επιχειρηματικότητα, όλα τα Αγια Δισκοπότηρα εξαφανίστηκαν. Μαγική εικόνα. Επαψαν να υπάρχουν.Κανένας δεν ήξερε οτι στον καπιταλισμό μερικές επιχειρήσεις χρεωκοπούν. Κανένας δεν ήξερε ότι ο καπιταλισμός έχει ρίσκα. Κανένας δεν ήξερε ότι αν σου ανήκει μια επιχείρηση και την ρίξεις στα βράχια, θα ζημιωθείς.Απαπαπαπα, πέφτουμε από τα σύννεφα. Είναι δυνατόν να τα λέει ο καπιταλισμός αυτά;Οσο βγάζουν (αφορολόγητα) υπερκέρδη, τα βάζουν ωραιότατα στην τσεπούλα τους. Η αγιοποιημένη Ελεύθερη Αγορά γαρ.Οταν βγει ζημιά, η ελεύθερη αγορά πηγαίνει για βρούβες και εγκαθιδρύεται αστραπιαία ο Σοσιαλισμός. Με άλλα λόγια: Τις ζημιές των ταβερνιαραίων και των ξενοδόχων θα τις πληρώσουν οι μαλάκες. ΕΣΥ, εγώ, όσοι δουλεύουμε και ζούμε τίμια, τα παππούδια με την κουτσουρεμένη σύνταξη, οι "προνομιούχοι" δημόσιοι υπάλληλοι των 600 ευρώ και όλοι αυτοί που έχασαν την δουλειά τους επειδή έχουμε "κρίση".Σιγά μην πληρώσει την ζημιά στην επιχείρηση του ο ξαπλωστρατζής ο ερμπιενμπας και ο ταβερνιάρης στην (καταπατημένη) παραλία. Παπαπαα, αυτά είναι καπιταλιστικά πράγματα - φτου, απεταξάμην. Τα κέρδη ιδιωτικά, οι ζημιές θα καλύπτονται από το κράτος. Καταπληκτικό, Ελλαδάρα. Μόνο σε κοινωνία ηλιθίων θα μπορούσε να γίνει αυτό και να μην βγάζει κανένας τσιμουδιά. Απόδειξη του πόσο καλά λειτουργεί η προπαγάνδα περί βαριάς βιομηχανίας.Ζήτω ο Σοσιαλισμός ( = θα τα σκάσετε στους ξαπλωστρατζήδες)VENCEREMOS