Σε τρεις φάσεις η επιστροφή των συγκοινωνιών

Σε τρεις φάσεις η επιστροφή των συγκοινωνιών Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Τα σενάρια επαναφοράς στην κανονικότητα των επιβατικών μεταφορών της χώρας επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών

Στελέχη του υπουργείου, που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», επισημαίνουν ότι η διαδικασία θα είναι επίπονη και χρονοβόρος, ενώ εξαρτάται από την εξέλιξη του κορωνοϊού και τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η επαναφορά της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις και αναμένεται να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες, ενώ η επιστροφή του δικτύου μεταφορών στα επίπεδα του Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Παράλληλα το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας που έχει μετατρέψει τους κλειστούς χώρους σε «επικίνδυνους» θα καθυστερήσει να διαγραφεί. 

Τα τρία στάδια 

Στο μετρό της Αθήνας αλλά και στα υπόλοιπα μέσα, η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση θα γίνει σε τρία στάδια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Η πρώτη άρση των μέτρων θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση της πρώτης φάσης επαναφοράς των συγκοινωνιών. Αυτό σημαίνει πύκνωση των δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής. Η πύκνωση θα είναι σταδιακή και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από έναν μέχρι δύο μήνες.

Το δεύτερο στάδιο επαναφοράς προβλέπει την πύκνωση των δρομολογίων και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας που θα πραγματοποιείται σε αναλογία με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που θέτει η κυβέρνηση. Το τρίτο και τελικό στάδιο είναι η πύκνωση δρομολογίων και η επαναφορά του ωραρίου τις βραδινές ώρες αλλά και τις μεταμεσονύκτιες ώρες τα Σαββατοκύριακα.

Ο χρόνος που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί είναι τρεις με τέσσερις μήνες. Ωστόσο, στους κόλπους του ΟΑΣΑ επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς το 2020 ξεκίνησε πολύ δυναμικά για όλα τα μέσα, με τα έσοδα των φορέων να ενισχύονται σημαντικά. Εκτιμάται ότι η εικόνα αυτή θα αργήσει πολύ να επανέλθει, ενώ κυρίαρχο στοίχημα αποτελεί η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών.

Σε ότι αφορά τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου δύο μήνες για την πλήρη επαναφορά των δρομολογίων. 

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι τα σχέδια επί χάρτου θέλουν την επιστροφή του πλήρους προγράμματος δρομολογίων στα τρένα να επιτυγχάνεται σε μόλις 15 ημέρες από την άρση των περιορισμών. Τα κατά τόπους ΚΤΕΛ εφαρμόζουν τη δική τους δρομολογιακή πολιτική και ανάλογα με τη ζήτηση τα δρομολόγια θα αυξάνονται.

Οι εκτιμήσεις ως προς την αεροπορική κίνηση θέλουν την επαναφορά στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου να διαρκεί περίπου ενάμιση χρόνο.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ