Σε ισχύ τέθηκε σήμερα, Κυριακή, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

 

Το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε σε ισχύ με τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ. Πρόκειται για απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας σε αυτή την περιοχή, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση.

 

Η ενέργεια αυτή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, επισημαίνει ακόμη το ΥΠΕΞ. Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης.

 

Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

 

«Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Το ΦΕΚ με το Προεδρικό Διάταγμα ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr