Νέα δεδομένα στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο 56χρονος μάγειρας έχει ήδη ομολογήσει τη δραστηριότητά του και την «συνεργασία» του με τον 35χρονο γραμματέα του προξενείου υποστηρίζοντας ότι δεν το έκανε για χρήματα αλλά για την πατρίδα του την Τουρκία.

 

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, ήρθε σε επαφή με τον 35χρονο τον Αύγουστο του 2020 κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας τελετής. «Συναντηθήκαμε φιλικά και στο λιμάνι της Ρόδου σε κάποια καφενεία. Είχα γνωρίσει και τον πεθερό του. Τον Οκτώβριο άρχισε να κάνει κάποιες στοχευμένες και περίεργες ερωτήσεις για τα ελληνικά πλοία, την φρουρά στο Καστελλόριζο και να του στέλνω φωτογραφίες» φέρεται να κατέθεσε ο 56χρονος μάγειρας.

 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, του έστελνε μηνύματα ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές. Tο Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε ο μάγειρας, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.

 

Ο 35χρονος, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του μάγειρα, του έστελνε μηνύματα και προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά εκείνος δεν απαντούσε, καθώς επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει και άλλους ναυτικούς ή εργαζόμενους σε άλλα πλοία της γραμμής προκειμένου και εκείνοι να του στέλνουν υλικό από ελληνικούς στόχους και κινήσεις των πλοίων μας.

 

Οι ελληνικές Αρχές ερευνούν αν ο 35χρονος είχε στήσει δίκτυο στρατολόγησης και σε άλλα ελληνικά νησιά προκειμένου να λαμβάνει αντίστοιχες πληροφορίες και υλικό από στρατόπεδα σε κομβικά σημεία των ελληνικών νησιών. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ευρύτερο, έστω και «ερασιτεχνικό», δίκτυο κατασκοπείας και στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.

 

Την ίδια ώρα τις Συμβάσεις της Βιέννης και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη επικαλείται ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή για συμμετοχή σε υπόθεση κατασκοπείας.

 

Ο 35χρονος ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα και το υλικό που βρέθηκαν στον φορητό υπολογιστή του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, βάσει των συγκεκριμένων συμβάσεων, καθώς αποτελούν υλικό άλλης χώρας.

Σύμφωνα, πάντως, με τις ελληνικές Αρχές στον υπολογιστή του πρώην γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνουν την παράξενη έως κατασκοπευτική δράση του. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επίκληση στις συγκεκριμένες συνθήκες ευσταθεί μόνο στην περίπτωση που το υλικό εντοπιστεί σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο, και όχι στο σπίτι υπαλλήλου του όπως συνέβη.

 

Σημειώνεται, πάντως, ότι ανάλογη επίκληση στις συνθήκες έκανε και το τουρκικό προξενείο αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε χθεσινή του ανακοίνωση.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr