Πυρκαγιά στο Μάτι: Δικάζεται σήμερα ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής για συγκάλυψη ευθυνών

Πυρκαγιά στο Μάτι: Δικάζεται σήμερα ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής- Μετά τη μήνυση Λιότσου Facebook Twitter
0

Στο εδώλιο για δυο αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος οδηγείται σήμερα ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, μετά την μήνυση σε βάρος του από τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο.

Η υπόθεση αφορά στις απειλές στις οποίες φέρεται να είχε προβεί ο Βασίλης Ματθαιόπουλος σε βάρος του Δημήτρη Λιοτσιου, ο οποίος υποστηρίζει πως ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής επιχείρησε να παρέμβει στις έρευνές του προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 άτομα.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος, που διενήργησε έρευνα με αντικείμενο την μήνυση που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2020, σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου, ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος (ο οποίος είχε οριστεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών ως πραγματογνώμονας για τα αίτια της τραγωδίας), προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αποδίδει στον κ. Ματθαιόπουλο τις πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας παράνομης βίας.

Η μήνυση του κ. Λιότσιου, εκ των βασικών μαρτύρων στην δικογραφία για την φονική πυρκαγιά, στρεφόταν σε βάρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου, που ενδεχομένως προέκυπτε στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας. Είχε μάλιστα προσκομίσει στις δικαστικές Αρχές, ηχογραφημένη συνομιλία με τον τότε αρχηγό του Σώματος κ. Ματθαιόπουλο, ο οποίος τον είχε καλέσει στο γραφείο του δύο μήνες μετά την φωτιά της Ανατολικής Αττικής και ενώ ο επιπυραγός ετοιμαζόταν να παραδώσει στην εισαγγελία το πόρισμα από την έρευνά του.

Σύμφωνα με τον μηνυτή, η επίμαχη συνάντηση έγινε, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου ο αρχηγός του, του συνέστησε να μην ζητά στοιχεία για ανωτέρους του. "Τι μαλ... είναι αυτές που ζητάς; Κάνε τον μαλ..." αναφέρει ο επιπυραγός πως του είπε. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον επιπυραγό, του είπε να βάλει στο πόρισμα πως για την τραγική εξέλιξη έφταιγε "ο αέρας, η καύσιμη ύλη, η άναρχη δόμηση, η μίξη πεύκων με σπίτια".

Ο κ. Λιότσιος στη μήνυσή του τόνιζε επίσης, πως στον επίμαχο καταγεγραμμένο διάλογο, ο κατηγορούμενος, αφού του εξήγησε πώς "γίνονται τα παιχνίδια" αν δυσαρεστηθούν οι ανώτεροί του από το πόρισμά του, κατέληξε να τον συμβουλεύσει: "Εγώ δε σε βάζω, ούτε να μπλέξεις, ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα α.. σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα! Αυτά είχα, αυτά έβαλα, αυτά βρήκα, αν δε σας κάνουν βάλτε άλλους". 

Να σημειωθεί πως η δίωξη για τις ενδεχόμενες προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών, είχε έρθει λίγες ημέρες μετά την εισαγγελική πρόταση παραπομπής των 27 κατηγορουμένων για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στο Μάτι.

Μεταξύ των προσώπων για τα οποία ο εισαγγελέας ζήτησε παραπομπή σε δίκη, είναι και ο κ. Ματθαιόπουλος, όπως επίσης οι Σ. Τερζούδης, Γεώργιος Πορτοζούδης, Ιωάννης Καπάκης, Ρένας Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, κ.ά. Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως (πλημμελήματα).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ