ΠτΔ: «Aνοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική» η απόφαση για τις αμβλώσεις

Σακελλαροπούλου: Η απόφαση για τις αμβλώσεις αποτελεί «ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Για ισχυρή ρωγμή στα δικαιώματα, όπως τα ορίζουν τα σύγχρονα κράτη δικαίου, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της σχολιάζει την απόφαση ανατροπής του Roe v. Wade σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που πλέον δίνει το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να αποφασίζει αν είναι νόμιμη η όχι η άμβλωση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο μήνυμά της:

»H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη νομολογία Roe v. Wade και τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση.

»Εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη.

»Ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις.

»Η νομολογιακή στροφή του Δικαστηρίου δεν συνιστά μόνο μια ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα, όπως αυτά τα προσλαμβάνουμε στα σύγχρονα κράτη δικαίου, ως δηλαδή τους πιο ισχυρούς λόγους που κατέχουμε απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

»Ούτε περιορίζεται στην αναπάντεχη ρήξη των δικαστών με την αξιοπιστία και τη δικαιοπολιτική λειτουργία του θεσμού. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, μια ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

»Στις γυναίκες, ιδίως τις ευάλωτες, που δεν θα έχουν την τύχη ή την οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε πολιτείες προοδευτικές, δεν απομένει παρά ο σκοτεινός κόσμος των παράνομων ιατρείων και των αμφιλεγόμενων χαπιών και σκευασμάτων, η κρυφή και επώδυνη ζωή χωρίς δικαίωμα, η υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

»Πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και τη μέθοδο της γραμματικής ή ιστορικής ερμηνείας του αμερικανικού Συντάγματος κρύβεται ο απειλητικός πολιτικός και πολιτισμικός αναθεωρητισμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση.» αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σακελλαροπούλου: Η απόφαση για τις αμβλώσεις αποτελεί «ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική» Facebook Twitter

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ