Πρώτη στον αντισημιτισμό η Ελλάδα

Πρώτη στον αντισημιτισμό η Ελλάδα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LiFO
39

Από την Ανδρονίκη Κολοβού

 

 

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη - με συντριπτικό ποσοστό- καταλαμβάνει η Ελλάδα, σε διεθνή έρευνα για τον αντισημιτισμό.

 

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Anti - Defamation League, ένας στους τέσσερις ενήλικες σε όλο τον κόσμο, εκφράζει αντιεβραϊκά συναισθήματα.

 

Η ADL Global 100 Index, κατονομάζει αντισημίτες, όσους απαντήσουν σε έξι ή περισσότερες από τις έντεκα ερωτήσεις στην έρευνα, «μάλλον» ή «οπωσδήποτε».

 

Η έρευνα, την οποία η ADL ονομάζει «Η ευρύτερη έρευνα αντι-Εβραϊκών συμπεριφορών που έχει διεξαχθεί», βρήκε το χαμηλότερο επίπεδο του αντισημιτισμού στο Λάος , με μόλις 0,2% του πληθυσμού των ενηλίκων να εκφράζουν τέτοιου είδους απόψεις. Το υψηλότερο επίπεδο αντισημιτισμού βρέθηκε στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αγγίζοντας το 93%.

 

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η πιο αντισημιτική χώρα στην Ευρώπη, με ποσοστό 69%, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Σουηδία, με μόλις 4% των ενηλίκων να έχουν αντισημιτικές απόψεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό κυμαίνεται στο 9%.

 

Ο διευθυντής της ADL, Abraham H. Foxman, σημείωσε ότι τα ευρήματα για την Ελλάδα οδήγησαν ήδη τον πρωθυπουργό να απευθύνει πρόσκληση στην ADL, ώστε να συζητηθούν πιθανές θεραπείες.

 

Το πιο αποδεκτό στερεότυπο είναι ότι «Οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ, από ό,τι στη χώρα που ζουν», με το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα σε 101 χώρες και τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα,να υποστηρίζουν ότι «ίσως είναι αλήθεια».

 

Το δεύτερο πιο αποδεκτό στερεότυπο, από το 32% των ερωτηθέντων, είναι ότι «Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων».

 

Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι μόνο το 54% των ερωτηθέντων είχε ακούσει για το Ολοκαύτωμα.

 

Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στη Δυτική Ευρώπη, όπου το 94% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν ακούσει γι 'αυτό και τα χαμηλότερα στην υπο-Σαχάρια Αφρική με 24%.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των μουσουλμάνων έχει αντισημιτικές απόψεις σε σύγκριση με το 24% των χριστιανών.

 

Ωστόσο, ο Jeffery Liszt, ο οποίος  είχε και την επίβλεψη για την Anzalone Liszt Grove Research, δήλωσε ότι οι αντισημιτικές απόψεις είναι περισσότερο συνδεδεμένες  με την περιοχή παρά με τη θρησκεία. Ο Liszt, στηρίζει την άποψή του στο γεγονός ότι το 75% των μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει αντισημιτικές απόψεις , ενώ μόνο το 18% των μουσουλμάνων στην υπο - Σαχάρια Αφρική εκφράζει  παρόμοια συναισθήματα.

 

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική είναι προέκυψαν οι πιο αντισημιτικές περιοχές, ενώ λιγότερο αντισημιτική εμφανίζεται η Ωκεανία, ακολουθούμενη από την Αμερική.

 

Οι αντισημιτικές συμπεριφορές είναι σχετικά χαμηλές στις αγγλόφωνες χώρες, με ποσοστό 13%, σε σύγκριση με το 30% στις ισπανόφωνες χώρες.

 

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μεταξύ του 74% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι δεν είχαν συναντήσει ποτέ ένα άτομο εβραϊκής καταγωγής, το 25%, έτρεφε αντισημιτικές διαθέσεις.

 

Στην έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Νεοϋορκέζο φιλάνθρωπo Leonοard Stern, ερωτήθηκαν 53.100 ενήλικες σε 102 χώρες. Το περιθώριο σφάλματος της δειγματοληψίας είναι συν ή μείον 0,97 ποσοστιαίες μονάδες για τα αποτελέσματα σε όλα τα έθνη που συμμετείχαν στην έρευνα και κυμαίνεται για τα αποτελέσματα από μεμονωμένα έθνη. Όλες οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014.

 

Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι 102 χώρες και τα ποσοστά της Ελλάδας:

 

Οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ από [αυτή τη χώρα / τις χώρες που ζουν]   60%

 

Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων  85%

 

Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές  82%

 

Οι Εβραίοι εξακολουθούν να μιλάνε πάρα πολύ για αυτό που τους συνέβη στο Ολοκαύτωμα 60%

 

Οι Εβραίοι δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, παρά μόνο στο είδος τους 53%

 

Οι Εβραίοι ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο, στις παγκόσμιες υποθέσεις 74%

 

Οι Εβραίοι ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών  69%

 

Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους  42%

 

Οι Εβραίοι ασκούν μεγάλο έλεγχο στα διεθνή μέσα 68%

 

Οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων στον κόσμο 38%

 

Οι άνθρωποι μισούν τους Εβραίους για τον τρόπο που συμπεριφέρονται 47%

 

Στο ερωτηματολόγιο σχετικά με το Ολοκαύτωμα προέκυψε πως το 11% των ερωτηθέντων δεν το είχε ακουστά. 1% θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα δε συνέβη ποτέ και 26% παραδέχεται μεν την ιστορία του, αλλά θεωρεί πως ο αριθμός νεκρών που του έχει αποδοθεί είναι αρκετά υπερβολικός.

 

 

 

 

 

Ελλάδα
39

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
@Holden Caulfield"Τη δεκαετία των 00s, και ειδικά κατά τη δεύτερη ιντιφάντα (2000-2005) οι suicide attacks έφταναν τη 1 την εβδομάδα. Εδώ λίστα με τις επιθέσεις αυτοκτονίας ανά χρονιά. http://bit.ly/1p0KIq3"κάτι δεν παέι καλά με το κομπιουτεράκι σου, Holden... Μπήκα στην πηγή που αναφέρεις και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:2000: (1 επίθεση κάθε 73 μέρες)2001: (1 επίθεση κάθε 9,13 μέρες)2002: (1 επίθεση κάθε 7,77 μέρες) ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και είναι η χειρότερη χρονιά2003: (1 επίθεση κάθε 15,87 μέρες)2004: (1 επίθεση κάθε 21,47 μέρες)2005: (1 επίθεση κάθε 40,56 μέρες)2006: (1 επίθεση κάθε 121,67 μέρες)2007: (1 επίθεση κάθε 365 μέρες)2008: (1 επίθεση κάθε 183 μέρες)ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ για 9 έτη : (1 επίθεση κάθε 22,3 μέρες)είχες περάσει και από την αριστερά κατά τ' άλλα...
οποιαδήποτε κριτική προς το Ισραήλ (και καλοπροαίρετη) βαφτίζεται αντισημιτισμός. Και δεν εννοώ αμφισβήτηση ιστορικών γεγονότων (ολοκαύτωμα) αλλά απλώς να αναφερθεί κάποιος σε αρνητικά χαρακτηριστικά του λαού του Ισραήλ όπως άφοβα και χωρίς να υπολογίζει κάποιος συνέπειες εκφραζόμαστε για κάθε λαό . Είπαμε περιούσιος λαός αλλά....
Πριν αποφασίσετε για το αν είναι σωστά τα αποτελέσματα της έρευνας, αναρωτηθείτε αν εσείς σαν Έλληνες αισθανόσασταν προσβεβλημένοι από το παρακάτω ερωτηματολόγιο: Οι Έλληνες είναι πιο πιστοί στην Ελλάδα από [αυτή τη χώρα / τις χώρες που ζουν] 60% Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων 85% Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές 82% Οι Έλληνες εξακολουθούν να μιλάνε πάρα πολύ για αυτό που τους συνέβη στην κατοχή 60% Οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, παρά μόνο στο είδος τους 53% Οι Έλληνες ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο, στις παγκόσμιες υποθέσεις 74% Οι Έλληνες ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών 69% Οι Έλληνες πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους 42% Οι Έλληνες ασκούν μεγάλο έλεγχο στα διεθνή μέσα 68% Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων στον κόσμο 38% Οι άνθρωποι μισούν τους έλληνες για τον τρόπο που συμπεριφέρονται 47%
Σε αυτήν τη χώρα, το 10% των συμμετεχόντων σε δημοσκοπήσεις -και λιγο λέω- υποστηρίζουν ναζιστικό κόμμα. Το υπόλοιπο ποσοστό σε αντισημιτισμό συμπληρώνεται εύκολα από όλους εμάς που βάζουν το "αλλά" μετά το "δεν είμαι ρατσιστής" ή, εν προκειμένω, "δεν είμαι αντισημίτης". Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να εκριζώσουμε νοοτροπίες αιώνων -μην ξεχνάμε και την κατήχηση της Εκκλησίας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Χμ, αναρωτιέμαι πώς θα υπολογιζόταν η θετική απάντηση σε μια ερώτηση του τύπου: Θεωρείτε ότι οι ανάμεσα στους πιο σημαντικούς φιλόσοφους, διανοητές και επιστήμονες οι Εβραίοι έχουν ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό;
Παρότι δεν μπορώ να πω οτι τα αποτελέσματα ειναι τελείως άτοπα, μου φαίνονται και μένα οι ερωτήσεις λιγο biased όπως και τα ποσοστά των χωρών. Π.χ η Σουηδία εχει ένα 96% που ειναι οκ, παρότι είχε παρατηρηθεί μια υποστήριξη στον Χιτλερ την εποχή του πολέμου, δεν λέω οτι ειναι αντισημίτες απλά το 96% φαίνεται τεράστιο, αλλα οκ, θα πω οτι κάνω λάθος. Η Αμερική απο την άλλη μου κανει τεράστια εντύπωση διότι παρότι υπάρχει πολυ καλή εβραϊκή κοινότητα και φιλοεβραικη πολιτική, όλες οι θεωρίες περί παγκόσμιας κυριαρχειας προέρχονται απο εκεί. Συγκεκριμένα στον νότο, δεν διακρίνονται για τον σεβασμό των μειονοτήτων, πόσο μάλλον Εβραίων, οπότε ναι εντυποσιαζομαι. Αναρωτιεμαι ποιο ήταν το ποσοστό της Γερμανίας και πόσο αντιπροσωπευτικό θα ήτανε, διότι πλέον αν πλησιάσεις έναν Γερμανό και του ζητήσεις να σου μετρήσει πόσο αντισημιτης ειναι, και να μην ειναι θα δαγκωθει να απαντήσει και ειναι λογικό. Δεν το πολυεμπιστευομαι το ζήτημα διότι δεν καταλαβαίνω που βρίσκουν την πλειοψηφία για να κανουν μετρήσεις μιας ολόκληρης χώρας. Μπορώ να πάω στην Αγ. Βαρβαρα και να πω οτι 9-10 έλληνες που ερωτηθηκαν εκεί δεν ξέρουν για το ολοκαύτωμα, η αντίστοιχα, μπορώ να πάω στη n.y και να βγάλω ένα φιλοεβραικο συμπέρασμα για την Αμερική, η στο Tennessee και να βγάλω το αντίθετο. Μετράνε πολυ αυτά και καθιστούν έναν μέσο όρο κομμάτι ανέφικτο διότι δεν ειναι πραγματικά μετρήσιμη η πλειοψηφία. Αν ισχύει πάντως το ποσοστό της Ελλάδας και κάνω τέρμα λάθος στις παρατηρήσεις μου, θα ταν ενδιαφέρον να κοιτούσαμε πραγματικά την ρίζα, μιας και συνυπαρχουμε οι δυο λαοί απο την αρχαιότητα. Ειναι όντως κρίμα διότι κατα τα αλλα κάνουμε καλή παρέα οι δυο λαοί.
Προς Άρη ΚωνσταντινίδηΟι ΑΝ.ΕΛ. είναι ακροδεξιό κόμμα; Τότε γιατί μέχρι πρότινος τους έγλειφε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πιθανότητα συγκυβέρνησης; Είσαι σίγουρος ότι οι αριστεροί είναι υπέρ της προσέγγισης και συμμαχίας της Ελλάδας με το Ισραήλ; Αλλά και υπέρ της ύπαρξης του; Για ρώτα στον αριστερό χώρο!
Εχω τις επιφυλαξεις μου για την ADL και τον Foxman προσωπικα. Μερικες απο αυτες τις ερωτησεις ειναι διφορουμενες και δεν οδηγουν μονο στον "αντισημιτισμο" . Πχ, αν πιστευω οτι ΟΛΕΣ οι ομαδες νομιζουν, σε γενικες γραμμες, οτι ειναι καλυτερες απο τους αλλους ανθρωπους και το πω αυτο και για τους Εβραιους, σημαινει οτι ειμαι αντισημιτης; Δεν νομιζω. Καθως και το γεγονος οτι οι Αμερικανοι Εβραιοι ειναι απο τις πιο πετυχημενες μειονοτητες των ΗΠΑ, σε πολλους τομεις (λογοτεχνια, επιστημες, επιχειρηματικοτητα), και για το οποιο πολλοι Εβραιοι ειναι υπερηφανοι (και καλα κανουν) δεν αποτελει αντισημιτισμο. Σε καμμια περιπτωση δεν σημαινει οτι "κινουν τα νηματα" αλλα αν το παρουμε ετσι, τοτε δεν βγαινουν τα εντυπωσιακα νουμερα της ADL.Οπως λεει ο (Αμερικανος Εβραιος) Νορμαν Φινκελσταιν, υπαρχει Holocaust Industry, και antisemitism industry:<>
Eμενα παλι μου εκανε εντυπωση που εγινε τετοια ερευνα στην Ελλαδα. Ειναι γνωστο οτι οι Εβραιοι περασαν τα πανδεινα απο τους ναζι. Οσο για αυτους που αρνουνται την γενοκτονια, ειναι σαν να δηλωνεις το 2014 οτι η γη ειναι επιπεδη. Γνωστο ομως επισης ειναι οτι οι Εβραιοι εχουν διαμορφωσει την κουλτουρα τους γυρω απο τις δοκιμασιες που περασαν, με αναφορες απο την Βιβλο ως το Ολοκαυτωμα. Αρεσκονται να παρουσιαζονται ως οι αδικημενοι και κατατρεγμενοι της ιστοριας (που εν πολλοις ειναι) και ειναι -ελπιζω να μην παρεξηγηθω- drama queens. Ειναι μαλιστα ενα στοιχειο του λαου τους που και οι ιδιοι διακωμοδουν και σαρκαζουν, απο κωμικους μεχρι συγγραφεις, βλεπε τον τεραστιο Philip Roth. Ωστοσο δεν καταλαβαινω γιατι με βαση αυτες τις ερωτησεις προκυπτει οτι η Ελλαδα ειναι ππρωτη σε αντισημιτισμο. Το να πιστευεις οτι η Εβραιοι εχουν οικονομικη δυναμη, ειναι πιστοι στο Ισραηλ και μιλανε για το Ολοκαυτωμα σε κανει αντισημιτικο? Γιατι οχι αντικειμενικο??? Ειναι σαν να λες οτι οποιος πιστευει οτι η Ελλαδα ειναι μια διεφθαρμενη χωρα ειναι ανθελληνας. Οχι δα, ρεαλιστης ειναι και αν εισαι και Ελληνας, πικραμενος ρεαλιστης...
Εγώ. Πολλούς. Τί παραδείγματα θέλεις να σου δώσω όσον αφορά την συμπεριφορά τους εν γένει, πρώτα σε χώρα που δεν είναι η δικιά τους και κατά δεύτερον σε συμπεριφορά όσον αφορά το τί πάθανε στον Β'ΠΠ και τί κάνουν τώρα?
@BlackHeartΔεν με ενδιέφερε να μάθω αν εσύ γνωρίζεις Εβραίους, με ενδιέφερε να μάθω το ποσοστό των Ελλήνων που απάντησαν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο κι που γνωρίζουν τουλάχιστον ένα Έλληνα Εβραίο προσωπικά.Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν οι απόψεις τους είναι διαμορφωμένες αποκλειστικά από την κοινωνία ή και από ιδία πείρα. ΥΓ: Ενδιαφέρον όμως έχει και το σχόλιο σου για "συμπεριφορά τους ... σε χώρα που δεν είναι η δικιά τους". Δεν φαντάζομαι να εννοείς Έλληνες Εβραίους που είναι διακοπές στην Ιταλία, ε;ΥΓ2: Επίσης αναρωτιέμαι, αν κάποιος πριν 60 χρόνια είχε εκτελέσει με φρικτούς τρόπους, μέσα σε 4 χρόνια, τους μισούς Έλληνες (άνδρες, γυναίκες, παιδιά), εσύ θα το είχες ξεχάσει;
@De La NetΑπό την παρούσα έρευνα (και για Ελλάδα, πάντοτε):How often would you say you interact with Jewish people? 0% Very often4% Somewhat often26% Not very often12% Have only done so once0% Don't know (volunteered)57% Have not met a Jewish personεπίσης άλλα ντάλα της Παρασκευής το γάλα:What percentage of your country's population do you think is Jewish? That is, out of every one hundred people in your country, how many do you think are Jewish?....33% πιστεύουν ότι Έλληνες Ισραηλίτες αποτελούν πληθυσμό από 2% μέχρι και πάνω άπο 20%, επίσης 35% δεν έχουν ιδέαWhat percentage of the world's population do you think is Jewish? That is, out of every one hundred people in the world, how many do you think are Jewish? 46% πιστεύουν ότι οι απανταχού Εβραίοι αποτελούν πληθυσμό από 2% μέχρι και πάνω άπο 20%, επίσης 38% δεν έχουν ιδέα...BlackHeart τα έχεις βάλει με Ισραηλινούς τουρίστες;
@De La NetΌχι, δεν μιλάω για Έλληνες Εβραίους στην Ιταλία. Μιλάω για Ισραηλινούς στην Ελλάδα.Όσον αφορά το ΥΓ2, είναι η προσωπική μου άποψη (όσο λάθος και να ειναι), οτι όσο δίκιο και να έχεις για το τί έπαθες σαν λαός σε έναν πολεμο, πρέπει να το ασπάζεσαι, να το κάνεις δικό σου και να μαθαίνεις απο αυτό και να λειτουργείς σαν αποτρεπτικός "οργανισμος" για τέτοιες τραγωδίες. Όχι να γυρνάς και να κάνεις τα ίδια.
(όσο λάθος και να ειναι) σαν έκφραση νομίζω ότι αυτοαναιρείται. Σου προτείνω να γνωρίσεις μερικούς Εβραίους-Έλληνες πρώτα, να δείς ότι *ΔΕΝ* είναι Ισραηλινοί και ύστερα να μιλήσεις. Γιατί (όσο λάθος και να είναι) καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς...
@ Mario: Επαναλαμβάνω οτι γνωρίζω αρκετούς. Και αυτα που γράφω, δεν τα γράφω ελαφρά την καρδία. Τους βλέπω κάθε μέρα τα τελευταία 7 χρόνια τώρα. @ Holden Caulfield: Δεν ειμαι ΚΑΝ πολιτικοποιημένος. Δεν δικαιολογώ καμία τυφλή πράξη βίας, απο τον βομβιστή αυτοκτονίας, μέχρι τον πιλότο του Απάτσι που αμολάει "ακολουθώντας διαταγές" πυραύλους σε αγορές και κατοικημένες περιοχές με άμαχους. Α και για να μην ξεχάσω. Εκεί, δίπλα, στο γραφείο σου, σου έχω αφήσει κάτι άκυρα. Τσίμπα ένα.
Πολυ μου αρέσει που αντί να προβάλεις ένα λογικό επιχείρημα για να συνεχιστεί η κουβέντα, επιλέγεις να με προσβάλεις προσωπικά. Μιας και δεν το έχεις με τον διάλογο και τα παντελονάκια τα φοράς για να μην κρυώνουν τα ποδια σου, λούφαξε πίσω απο την οθονούλα σου μικρέ και αστείε ανθρωπάκο και άσε να κουβεντιάζουμε εμείς που έχουμε και δυο στάλες μυαλό....
Μα... ούτε καν? Αρχίζω και γελάω με την παρτυ σου με διασκεδάζεις πολύ. Έχεις καταφέρει και έπεσες σε όλα έξω! Πολυ με διασκεδάζεις ρε παιδί, θα σε προσλάβω για γελωτοποιό μου, να σαι καλα μου έφτιαξες την Παρασκευή....
Δε θα'λεγα οτι μου κανουν εντυπωση τα ευρηματα. Ειμαστε ρατσιστες, συντηρητικοι και οπισθοδρομικοι. Οποιος δεν το βλεπει αυτο μαλλον αποφευγει την αληθεια.Αντισημιτικοι, ομοφοβικοι, μισαλλοδοξοι κλπ.Η ανθιση της Χ.Α και των Αν.Ελ Δεν ειναι τυχαιο φαινομενο!
Σοβαρά βρε Αρη; Σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους ευρωπαίους όπου επίσης ανθεί η ακροδεξιά και οι ρατσιστικές ιδεολογίες παρότι δεν βρίσκονται σε περίοδο κρίσης (οικονομικής και κοινωνικής);Ελα τώρα με την καραμέλα ότι ΕΜΕΙΣ ειμαστε οι ρατσιστές. Αχ να ήμασταν σαν όλους τους άλλους τους ωραίους!!! Ήμαρτον.Φυσικά και υπάρχουν ρατσιστές, ομοφοβικοί και μισαλλόδοξοι στην ελληνική κοινωνία. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.Δεν μου αρέσει να κλείνω τα μάτια στα στραβά της χώρας μου (και σίγουρα είναι πολλά) Αλλά όλα αυτά υπάρχουν σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες.Επίσης να με συγχωρέσετε αλλά δεν μπορώ να δεχτώ το αποτέλεσμα όπως παρουσιάζεται στην έρευνα.Προσμετρήθηκε η παράμετρος ότι η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στην Παλαιστίνη και γενικά ανέκαθεν νιώθει αλληλέγγυη στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού;
Λιγο biased μου φαινεται η ερευνα, σε πολλες απο τις ερωτησεις (εξαιρουμενων των 4,5,8,10,11) η πλειονοτητα (νομιζω) θα απαντουσε θετικα (και αυτο δε σημαινει απαραιτητα οτι υπαρχει αρνητικη αντιμετωπιση). Ας μας εξηγησει η υπογραφουσα, ποιες αλλες χωρες συμμετεχουν στο ερωτηματολογιο για να καταλαβουμε πως βγηκε η Ελλαδα χαλια και σε αυτην την περιπτωση.
Η απάντησή σου: Από Ευρώπη λείπουν μόνο τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Σλοβακία.Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία στην έρευνα εδώ: http://global100.adl.org/public/ADL-Global-100-Executive-Summary.pdf Έχω κι εγώ ενστάσεις για τις ερωτήσεις αλλά ήταν ίδιες για όλους, σωστά; Σχετικά λογικό αποτέλεσμα φαίνεται - δεν είναι μια αντίληψη που δεν ξέρουμε για τον μέσο Έλληνα. Ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε το ίδιο νούμερο με την Τουρκία και ισοβαθμούμε στην χαμηλότερη θέση μεταξύ των ευρύτερων γειτόνων του Ισραήλ. Όσο πιο κοντά είναι μια χώρα στο Ισραήλ, τόσο χειρότερα τα πράγματαΘα ήθελα πάντως να δώ και μια έρευνα με ερωτήματα για τα στερεότυπα των Ευρωπαίων απέναντι στους Έλληνες, π.χ.:- πιστεύετε ότι οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο; κλπ.
Πολύ σωστό το άρθρο, ευχαριστώ για το Link.Έτσι όπως τα λέει είναι. Κι εγώ μπορεί να δεχθώ τα αποτελέσματα σαν συγκριτικά με κάποιες άλλες χώρες αλλά δεν πιστεύω ότι οι ερωτήσεις τους δείχνουν αν όντως είναι κάποιος "αντισημίτης". Και βέβαια να προσθέσω πως εκτός από Σκόπια, Σλοβακία και Αλβανία (η Βουλγαρία είναι μεσα, λάθος μου) - λείπει και το ίδιο το Ισραήλ από την έρευνα αυτή όπως σωστά υποδεικνείει ο Εβραίος αρθρογράφος.
Ευτυχώς που δεν έδιναν το ελεύθερο στους συμμετέχοντες να συμπληρώνουν και δικές τους θέσεις για το θέμα, γιατί τότε θα σημείωνε υψηλότατο ποσοστό το "Οι Εβραίοι με τον διεθνή σιωνισμό ολοημερίς κι ολονυκτίς απεργάζονται ενδελεχή σχέδια αφανισμού του ελληνισμού". :ΡΠάντως λιγουλάκι φλου δεν είναι το ερωτηματολόγιο; Πχ τι εννοείται με το οι "Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων"; Οι Εβραίοι της Ελλάδας, στις εγχώριες επιχειρήσεις; Όλοι οι Εβραίοι παγκοσμίως; Κάποιοι Εβραίοι σε κάποια μέρη;Αν ας πούμε πεις ότι έχουν σημαντική ισχύ στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία (που πατάει τα πόδια της ταυτοχρόνως στον "κόσμο των επιχειρήσεων" αλλά και στα "διεθνή μέσα") το λες αναγκαστικά από αντισημιτική σκοπιά; Δε λέμε ότι είναι ο Νταρθ Βέιντερ του Χόλλυγουντ, αλλά μια ισχύ την έχουν. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στις σκοτεινές διαβουλεύσεις του διεθνούς σιωνισμού μπλα μπλα, αλλά σε συμπτωματικές καταστάσεις που αφορούν στις συνθήκες δημιουργίας και διάδοσης του κινηματογραφικού μέσου στις ΗΠΑ. Και τέλος δεν χρειάζεται να είσαι ο Λιακόπουλος για να διαπιστώσεις μια εύνοια της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.Νομίζω ότι μόνο οι ερωτήσεις 1, 5, 8, 10 & 11 ενέχουν μια καθαρά αξιολογική κρίση, και συνηγορούν ξεκάθαρα υπέρ του αντισημιτισμού. Άλλες ερωτήσεις πάλι θα έκλιναν περισσότερο προς τα εκεί εάν περιείχαν χαρακτηρισμούς όπως "υπογείως", "κρυφά", "παρασκηνιακά" κλπ.Γιατί απουσιάζουν πλήρως ορισμένα από τα κλασικότερα εβραιοφοβικά στερεότυπα, όπως οι κατηγορίες για φιλαργυρία, προδοτική συμπεριφορά κλπ, που στηρίζονται αναμφίβολα σε προκαταλήψεις και καθόλου σε αντικειμενικές παρατηρήσεις;
Το γεγονός ότι είναι φλου είναι ακριβώς για να τσιμπήσει τα στερεότυπα και τις γενικεύσεις.Πχ ναι υπάρχουν πλούσιοι Εβραίοι. Αλλά υπάρχουν και φτωχοί Εβραίοι. Και υπάρχουν και πολλοί πλούσιοι μη Εβραίοι. Άρα; Άρα τίποτα και όποιος γενικεύει είναι αντισημίτης με σφραγίδα.
Οντως περιπου τα μισα των ερωτηματων δεν ειναι καν αντισημητικα. Ωστοσο το κρισιμο ειναι οτι λεει οσοι απαντησαν ναι σε καποιο παραπανω απο τα μη επιφοβα χαρακτηριζονται ως αντισημιτες. Παντως απλα να σημειωσω οτι το politically correct δουλευει αψογα σε πολλές απο τις χωρες της Ευρωπης που ειχαν πραγματικα περιστατικα στον αντισημιτισμο.
Μολις εχθες δημοσιευθηκε αλλη ερευνα που φερνει την Ελλαδα παλι στην αρνητικη κορυφη, αυτη τη φορα οσον αφορα το ερωτημα αν θελουμε περισσοτερους μεταναστες. Αυτα για το λαο στο DNA του οποιου δε χωρα ο ρατσισμος. Για να μην πεφτουμε μετα απο τα συννεφα...
Το να μήν θέλει κάποιος περισσότερους μετανάστες σε μια χώρα που βιώνει κρίση και τους μετανάστες να είναι υπεράριθμοι και εκτός των δυνατοτήτων διαχειρισμού, τον καθιστά απαραίτητα ρατσιτστή; Μήπως γενικεύεις;
Να υπόθεσω οτι οι χώρες που απαγόρευαν την είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη απο την Ελλάδα ήταν υπέρ; Συγγνώμη αλλα στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η πλειοψηφία των μεταναστών στην Ελλάδα αυτη γη στιγμη είτε ειναι άνεργοι η πληρώνονται ψίχουλα σε συνθήκες άθλιες, να θελήσουμε και άλλους για να τους κάνουμε τι; Να τους σκοτώσουμε η να τους εκμεταλλευτούμε ακόμα περισσοτερο;