Αφιερώματα

ΕΒΡΑΙΟΙ & ΙΣΡΑΗΛ

ΕΒΡΑΙΟΙ & ΙΣΡΑΗΛ

Ένας σπάνιος, στιγματισμένος λαός που υπέμεινε τα πάνδεινα και οι συγκρουσιακή σχέση του με τους Παλαιστινίους.Με αφορμή την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, σαν σήμερα το 1948.
95 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Όταν ο Πάουλ Τσέλαν επισκέφτηκε τον Μάρτιν Χάιντεγκερ στο απομονωμένο καλύβι του Μέλανα Δρυμού

Ιδέες / Όταν ο Πάουλ Τσέλαν επισκέφτηκε τον Μάρτιν Χάιντεγκερ στο απομονωμένο καλύβι του Μέλανα Δρυμού

Η θρυλική συνάντηση του μεγάλου Εβραίου ποιητή που επέζησε του Ολοκαυτώματος Πάουλ Τσέλαν και του μέγιστου Γερμανού φιλοσόφου που υποστήριζε τους Ναζί, είναι μια τεταμένη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας που κατέδειξε τα μεγάλα διλήμματα και αδιέξοδα της σκέψης του 20ου αιώνα
«To Τρίτο Ράιχ των ονείρων»: Πώς αλλάζουν τα όνειρά μας σε καθεστώς ολοκληρωτισμού

Ιδέες / «To Τρίτο Ράιχ των ονείρων»: Πώς αλλάζουν τα όνειρά μας σε καθεστώς ολοκληρωτισμού

Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία το 1933, μια Γερμανοεβραία δημοσιογράφος στο Βερολίνο αποφάσισε να καταγράψει τα όνειρα των συμπολιτών της που γίνονταν όλο και πιο σκοτεινά και παράξενα και να τα συγκεντρώσει σε ένα βιβλίο που μοιάζει απόκοσμα επίκαιρο στις μέρες μας
Ο μαχητικός Ισραηλινός ρεπόρτερ Γκιντεόν Λεβί μιλά στο LIFO.gr

Διεθνή / Ο μαχητικός Ισραηλινός ρεπόρτερ Γκιντεόν Λεβί μιλά στο LIFO.gr

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της Haaretz, της μεγαλύτερης ισραηλινής εφημερίδας, μιλά αποκλειστικά στο LIFO.gr καταγγέλλοντας την «κτηνώδη» Κατοχή στη Δυτική Όχθη και τις ωμότητες του ισραηλινού στρατού και στηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση
Θοδωρής Αντωνόπουλος
Ήταν η Χάνα Άρεντ υπεροπτική και άσπλαχνη όταν μιλούσε για την «πεζότητα του κακού»;

Ιδέες / Ήταν η Χάνα Άρεντ υπεροπτική και άσπλαχνη όταν μιλούσε για την «πεζότητα του κακού»;

Η κορυφαία ερμηνεύτρια του ολοκληρωτισμού θεώρησε ότι το Ολοκαύτωμα ήταν προϊόν μιας πολεμικής γραφειοκρατείας που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και ο Άιχμαν υπαλληλάκος ενός συστήματος οργανωμένου φόνου. Ήταν έτσι; Ένα συναρπαστικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, απαντά.
Ο άλυτος γρίφος της Ιερουσαλήμ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο άλυτος γρίφος της Ιερουσαλήμ

Η απροσδόκητη κατάκτησή της από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο των έξι ημερών. Ο Νταγιάν, ο Σαρόν και ο Χουσέιν της Ιορδανίας. Η Ιντιφάντα, ο PLO και η συντριβή τους. Το Τείχος, το Ορος του Ναού και οι υπόγειες σήραγγες. Μια συναρπαστική σύνοψη της ιστορίας μιας εκρηκτικής πόλης από τον Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρε.
Πώς συνωμότησε όλη η Ζάκυνθος για να σώσει τους Εβραίους της από το Ολοκαύτωμα

Ημέρα Ολοκαυτώματος / Πώς συνωμότησε όλη η Ζάκυνθος για να σώσει τους Εβραίους της από το Ολοκαύτωμα

Δυο κεφάλαια από το συναρπαστικό βιβλίο του Διονύση Βίτσου «Οι Ζακυνθινοί Εβραίοι» και πλήθος άλλου οπτικοακουστκού υλικού διηγούνται την μοναδική ιστορία μιας μικρής κοινωνίας που συνωμότησε για να μείνει άθικτη η Εβραϊκή της κοινότητα από το ναζιστικό ολοκαύτωμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ
Mια Ισραηλινή ιστορικός βρίσκει τα ίχνη των παπούδων της μετά από 30 χρόνια στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / Mια Ισραηλινή ιστορικός βρίσκει τα ίχνη των παπούδων της μετά από 30 χρόνια στη Θεσσαλονίκη

Η προσπάθεια της Rachel Hadayo να βρεί τα ισπανοεβραϊκά ίχνη των προγόνων της στην άλλοτε ανθηρή κοινότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που σκόρπισε υπό το κύμα του αντισημιτισμού.
Τα επιγραφικά μνημεία της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα επιγραφικά μνημεία της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο

Εκδόθηκε μόλις από το Εβραϊκό Μουσείο το «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG: Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα, τέλη 4ου αι. π.Χ.- 15ος αι. μ.Χ.).
Θοδωρής Αντωνόπουλος
Γιάννης Μπουτάρης: «Η μεσαία τάξη έχει βαθιά ριζωμένο τον αντισημιτισμό μέσα της»

I Was There / Γιάννης Μπουτάρης: «Η μεσαία τάξη έχει βαθιά ριζωμένο τον αντισημιτισμό μέσα της»

O δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρέθηκε στις Απρόβλεπτες Συναντήσεις του βιβλιοπωλείου Ιανός και μίλησε για τον αντισημιτισμό και την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να θυμηθεί την πολυεθνοτική ιστορική ταυτότητά της.
Γιάννης Πανταζόπουλος
Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που ένα θύμα του Ολοκαυτώματος έθαψε ως αποδεικτικό στοιχείο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που ένα θύμα του Ολοκαυτώματος έθαψε ως αποδεικτικό στοιχείο

Σε ένα εβραϊκό γκέτο της Πολωνίας ένας φωτορεπόρτερ φωτογραφίζει από το 1940 μέχρι το 1944 με κίνδυνο της ζωής του για να αφήσει ένα ιστορικό αρχείο του μαρτυρίου τους
Μαρούσα Θωμά
Σπάνιες ηχογραφημένες μαρτυρίες του Ολοκαυτώματος για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σπάνιες ηχογραφημένες μαρτυρίες του Ολοκαυτώματος για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Akron μετά από πολύχρονες προσπάθειες αποκαθιστούν εκατοντάδες συνεντεύξεις με θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, μέρος της έρευνας ενός εργατικού ψυχολόγου
The LiFO team
Μουσείο Ολοκαυτώματος: Η Θεσσαλονίκη επανορθώνει για τα λάθη της

Εικαστικά / Μουσείο Ολοκαυτώματος: Η Θεσσαλονίκη επανορθώνει για τα λάθη της

Ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ μιλά στο LIFO.gr για τη μοίρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, το μουσείο που ετοιμάζεται και μοιράζεται μαζί μας προσωπικές αναμνήσεις από τη ζωή του στην πόλη
Γιάννης Πανταζόπουλος
Ari San, Trifonas, Levitros: Oι Έλληνες λαϊκοί σταρ του Ισραήλ του '60 και του '70

Μουσική / Ari San, Trifonas, Levitros: Oι Έλληνες λαϊκοί σταρ του Ισραήλ του '60 και του '70

Από τους εκατοντάδες που ήρθαν για να δοκιμάσουν την τύχη τους στα νυχτερινά κέντρα της Γιάφα εκεί ήταν και ο Έλληνας Aris San, που μαζί με κάποιους λιγότερο γνωστούς, βοήθησαν να χτιστεί μια σχέση αγάπης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Η Οντέτ Βαρών-Βασάρ μιλά στο LIFO.gr για τον αφανισμό της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας την περίοδο 1941-1944

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η Οντέτ Βαρών-Βασάρ μιλά στο LIFO.gr για τον αφανισμό της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας την περίοδο 1941-1944

Η ιστορικός και μεταφράστρια Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού και καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μιλά στο LIFO.gr για τη σημασία που έχει να μη ξεθωριάσει ποτέ στη μνήμη η γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί.
Θοδωρής Αντωνόπουλος
Η τελευταία δίκη του Κάφκα: ο δικαστικός αγώνας Ισραήλ και Γερμανίας για το έργο του

Βιβλίο / Η τελευταία δίκη του Κάφκα: ο δικαστικός αγώνας Ισραήλ και Γερμανίας για το έργο του

Η μακρά δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δυο χώρες για τα χειρόγραφα του συγγραφέα εγείρει, πέρα από το νομικό κομμάτι, σημαντικά ερωτήματα για την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία, ακόμα και το Ολοκαύτωμα.
Η Σοά και η ανάκτηση της μνήμης. Από τον Κωστή Παπαγιώργη

Βιβλίο / Η Σοά και η ανάκτηση της μνήμης. Από τον Κωστή Παπαγιώργη

Tέσσερα βιβλία γραμμένα από εβραϊκό χέρι και φρόνημα ιστορούν τις πρωτοφανείς φρικαλεότητες του ολοκαυτώματος (Σοά) και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις λυπομανίες, τους καβγάδες και το πένθος όσων το έζησαν.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
Free Gaza ! Toυ Σπύρου Στάβερη

Αλμανάκ / Free Gaza ! Toυ Σπύρου Στάβερη

Εικόνες από τη χθεσινή διαμαρτυρία για την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η πορεία ξεκίνησε απο το Σύνταγμα (με μετρό) και κατευθύνθηκε προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Κατεχάκη. Εκεί, η αυτοσχέδια συνέλευση ψήφισε τη συνέχιση της πορείας προς την Ισραηλινή Πρεσβεία, κι ακολούθως προς την Αμερικάνικη όπου έγινε η συνάντηση με τους απεργούς πείνας του αμερικάνικου πλοίου "Audacity of Hope".
Al-Naqba (η Καταστροφη). Η Εξοδος των Παλαιστινιων.

Αλμανάκ / Al-Naqba (η Καταστροφη). Η Εξοδος των Παλαιστινιων.

Η αφυπνιση των αραβικων λαων -η "αραβικη ανοιξη"- με τις αλυσιδωτες εξεγερσεις που προκαλεσε απο το Μαροκο ως την Υεμενη, ενισχυσε και τις προσδοκιες των Παλαιστινιων, που αμφισβητησαν με πρωτοφανη τροπο στην 63η επετειο της Naqba στις 15 Μαιου το συνολο των συνορων του κρατους του Ισραηλ. Την παραμονη της υπογραφης μιας αναιμικης Παλαιστινιακης Ανεξαρτησιας, το αιτημα για Επιστροφη των χιλιαδων Παλαιστινιων προσφυγων που αψηφησαν τον ισραηλινο στρατο στα συνορα με τη Συρια και το Λιβανο, αλλα και μεσα στο Ισραηλ και στα παλαιστινιακα εδαφη, ανατρεπει τις παγιωμενες ισορροπιες στην περιοχη αναμεσα στις αραβικες δικτατοριες και το στρατοκρατικο καθεστως του Ισραηλ. Με ενα ακομη λουτρο αιματος -φετος ηταν η πιο αιματοβαμενη επετειος με 15 νεκρους και εκατονταδες τραυματιες- το Ισραηλ αντιδρα με τη νοοτροπια του (ιστορικα) ηττημενου. Τα υψωμενα τειχη του δεν αμφισβητουνται πλεον μονο απο τους Παλαιστινιους, αλλα ολοενα και περισσοτερο απο ενα μεγαλο κομματι των Εβραιων της διασπορας, και της ιδιας της νεολαιας του Ισραηλ. Θυμιζοντας τη διπλη σημασια της επετειου της Ανεξαρτησιας, 106 προσωπικοτητες της Εβραικης κοινοτητας της Αγγλιας ειχαν απευθυνει το 2008 μια παντα επικαιρη ανοιχτη επιστολη στην εφημεριδα Guardian, οπου εξηγουσαν τους λογους της αποχης τους απο τον εορτασμο: "Ειμαστε Εβραιοι που δεν θα λαβουμε μερος στην 60η επετειο της ιδρυσης του κρατους του Ισραηλ. Ηρθε η ωρα να υπολογισουμε και την αποψη της αλλης πλευρας, το τιμημα που πληρωσε ενας αλλος λαος για τον αντισημιτισμο και τη χιτλερικη γενοκτονια..Η Naqba ειναι για τους Παλαιστινιους ο τι και το Ολοκαυτωμα για τους Εβραιους. Τον Απριλη του 1948, με τη σφαγη του Deir Yassin και το βομβαρδισμο της πλατεια της αγορας της Haifa, το Σχεδιο D μπηκε σε εφαρμογη. Επακολουθησε η καταστροφη παλαιστινιακων χωριων και ο εκτοπισμος του ντοπιου πληθυσμου εξω απο τα συνορα του κρατους. Γι αυτο, δεν θα λαβουμε μερος στον εορτασμο.Τον Ιουλιο του 1948, 700.000 Παλαιστινιοι εκδιωχθηκαν απο τα σπιτια τους στη Lydda και στη Ramallah μεσα στη ζεστη του καλοκαιριου, χωρις νερο και τροφιμα. Εκατονταδες πεθαναν. Αυτο το γεγονος εναι γνωστο ως η "Παλαιστινιακη Εξοδος". Γι αυτο, δεν θα λαβουμε μερος στον εορτασμο.Συνολικα, 750.000 Παλαιστινιοι εγιναν προσφυγες. Καπου 400 χωρια τους σβηστηκαν απο το χαρτη. Αυτο δεν σταματησε την εθνικη καθαρση. Χιλιαδες Παλαιστινιοι πολιτες του Ισραηλ εκδιωχθηκαν απο τη Γαλιλαια το 1956, οπως και χιλιαδες αλλοι οταν το Ισραηλ κατελαβε τη Δυτικη Οχθη και τη Λωριδα της Γαζας. Γι αυτο, δεν θα λαβουμε μερος στον εορτασμο.Δεν μπορουμε να γιορτασουμε την επετειο ενος κρατους που βασιστηκε στην τρομοκρατια, τις σφαγες και την αρπαγη της γης ενος αλλου λαου. Θα γιορτασουμε μονο τη μερα οπου Αραβες και Εβραιοι θα ζησουν ισοτιμα σε μια ειρηνικη Μεση Ανατολη".

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ