Πρέσβης Ελλάδας στην Άγκυρα: «Βλέπουν την ελληνική σημαία στον δρόμο οι Τούρκοι και χειροκροτούν»

Πρέσβης Ελλάδας στην Άγκυρα: «Βλέπουν την ελληνική σημαία στον δρόμο οι Τούρκοι και χειροκροτούν» Facebook Twitter
0

Για το ενδεχόμενο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά από τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας μίλησε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης.

Ο κ. Λαζαρής, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αυτό το κύμα εκτίμησης από τον τουρκικό λαό αλλά και ορισμένους αξιωματούχους της γείτονα χώρας θα μπορούσε να σημαίνει βελτίωση των σχέσεων, σχολίασε: «Σαφώς υπάρχει μια χαλάρωση των εντάσεων που είχαμε πριν. Από πλευράς εκδηλώσεων του κόσμου, δεν με εκπλήσσει. Πάντα υπήρχε μια καλή διάθεση σε επίπεδο κοινού. Σαφώς η τωρινή τουρκική κυβέρνηση αποδέχεται ευχαρίστως και τη βοήθειά μας και άρα εννοείται τηρεί μια θέση πιο χαλαρή. Τώρα εάν θα κρατήσουν αυτά στον χρόνο θα φανεί».

Όπως δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «εμείς δεν έχουμε αλλάξει τη στάση μας, ήμασταν πάντα, αν θέλετε τηρούσαμε μια ορθολογική στάση απέναντι στην Τουρκία. Το ερώτημα είναι εάν η Τουρκία θα θελήσει κι εκείνη να προσαρμόσει τη στάση της σε αυτό που είναι πασιφανές: ότι είμαστε μια χώρα η οποία πάντα τείνει χείρα βοηθείας όποτε χρειαστεί».

«Θα σας πω ότι το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας και μόνον στα tweets που έχουμε βγάλει κατά περιόδους σχετικά με τη στήριξή μας προς τους πληγέντες πληθυσμούς, μαζεύουμε μέσα σε 24 ώρες έως 40.000 like. Αυτό κάτι λέει. Πέραν αυτού το βλέπει κανείς και στον δρόμο που σταματάει στο φανάρι, βλέπουν οι άνθρωποι την ελληνική σημαία στο αυτοκίνητο αρχίζουν χειροκροτούν κλπ. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ανθρώπινα. Είναι πάρα πολύ καλά. Ελπίζουμε οι εδώ ηγεσίες να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη διάθεση του λαού να υπάρξει μια προσέγγιση με τη χώρα μας και να προχωρήσουμε πάνω σε αυτό τον δρόμο. Από μια τέτοια στάση η Τουρκία δεν έχει παρά μόνο κερδίσει».  

Ερωτηθείς για τη βοήθεια στην περιοχή της Αντιόχειας και την αποστολή του Πατριαρχείου ο κ. Λάζαρης δήλωσε ότι «ήδη από χθες υπάρχει μια μεγάλη αποστολή του Πατριαρχείου, έχει έρθει σε επαφή με την τοπική κοινότητα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ελληνορθόδοξοι συριακής καταγωγής, δεν είναι Έλληνες πολίτες, να το πούμε να είμαστε σαφείς σε αυτό. Ήδη το Πατριαρχείο κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά στην περιοχή, υποστηρίζοντας τους πληθυσμούς αυτούς όχι μόνο πνευματικά.

Από πλευράς τώρα βοηθείας και σωστικών ενεργειών πρέπει να πούμε ότι τουλάχιστον η δικιά μας ομάδα δεν διακρίνει μεταξύ χριστιανών, μουσουλμάνων οτιδήποτε. Ό,τι βρούμε μπροστά μας προσπαθούμε να το σώσουμε. Από εκεί και πέρα βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι, το πρόβλημα είναι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αυτό το απέραντο πεδίο ερειπίων και βεβαίως οι υπόλοιπες συνθήκες, δυστυχώς εξαιρετικά αρνητικές, κυρίως από πλευράς κλιματικών συνθηκών».

Ο κ. Λάζαρης ενημέρωσε ότι η χώρα μας έχει ξεκινήσει μια αερογέφυρα με στόχο την αποστολή 120 τόνων φαρμακευτικού υλικού. «Το πρώτο αεροσκάφος προσγειώθηκε προχθές το βράδυ με τον κ. Στυλιανίδη, μεταφέροντας τη σχετική βοήθεια. Οι πτήσεις αυτές και συνεχίζονται, δεν ξέρουμε μήπως επεκταθούν κιόλας, γιατί ο σχεδιασμός που γίνεται είναι σε συνεχή εξέλιξη», πρόσθεσε.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ