Politico: Η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ για σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό

Politico: Η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ για σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Σχέδιο για τη σκληρότερη ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό παρουσίασε η Ελλάδα κατά τη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών και να δημιουργήσουν «κόμβους επιστροφής» εκτός όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ευρωπαϊκής ηπείρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico και της δημοσιογράφου, Νεκταρίας Σταμούλη.

Ο ίδιος παρουσίασε στους ομολόγους του το ελληνικό σχέδιο νόμου για την παράτυπη μετανάστευση, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο προβλέπει ταχύτερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, αυστηρότερες ποινές φυλάκισης, περιορισμό επιδομάτων και την πιθανότητα ηλεκτρονικής επιτήρησης για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Διπλωματικό ενδιαφέρον για το ελληνικό σχέδιο

Σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, το σχέδιο προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, καθώς χαρακτηρίστηκε «το αυστηρότερο που έχει ποτέ παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Πολλοί υπουργοί αιτήθηκαν διμερείς συναντήσεις με τον Πλεύρη, ο οποίος είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Αυστρίας, Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς και με στελέχη της Frontex.

Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν και οι λεγόμενοι «κόμβοι επιστροφής» σε τρίτες χώρες, με την Ελλάδα να εξετάζει την Αλβανία —όπου η Ιταλία ήδη λειτουργεί ανάλογη βάση— αλλά και χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Λιβύη και η Τυνησία. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, η υλοποίηση αυτών των σχεδίων αποτελεί «πρόκληση» σε σχέση με το υφιστάμενο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Αναστολή ασύλου και "αποθαρρυντικά μέτρα"

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αναστολή της διαδικασίας ασύλου για αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική, με στόχο την άμεση επιστροφή των προσώπων στις χώρες προέλευσης χωρίς καταγραφή. Το μέτρο ισχύει για τρεις μήνες, και, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «κανένα κράτος μέλος ή η Επιτροπή δεν έφερε αντιρρήσεις».

Ο Πλεύρης τόνισε ότι για την Ελλάδα οι μεταναστευτικές ροές είναι υπερβολικά μεγάλες: «Στην Κρήτη έχουμε κάθε μέρα 1.000 παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα και στη Λιβύη βρίσκονται 3 εκατομμύρια. Πρέπει να βρούμε λύσεις, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για τις ίδιες μας τις κοινωνίες».

Η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ακόμη την πρόθεσή της να περιορίσει και τα είδη γευμάτων στους καταυλισμούς, στο πλαίσιο των «αποθαρρυντικών μέτρων» για τις αφίξεις.

Η ΕΕ επιδιώκει ενιαία πολιτική επιστροφών

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η δανική προεδρία του Συμβουλίου υπογράμμισαν την ανάγκη προώθησης της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Μετανάστευσης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ επεσήμανε ότι «λείπουν ακόμα κρίσιμα κομμάτια» για την ολοκλήρωσή του, μεταξύ των οποίων ο ορισμός ασφαλών χωρών και ο μηχανισμός επιστροφών.

Ο Δανός υπουργός Ενσωμάτωσης Κάρε Ντιμπβάντ προσέθεσε ότι «μόνο ένας στους τέσσερις απορριφθέντες αιτούντες άσυλο επιστρέφει τελικά», υποστηρίζοντας πως «χρειάζεται συντονισμένη πολιτική επιστροφών στην ΕΕ».

Με πληροφορίες από Politico

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ