Σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών- μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως- καταδικάστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για τον θάνατο ενός 13χρονου και του σοβαρού τραυματισμού της ετεροθαλούς αδελφής του σε λούνα παρκ στο Ελληνικό, τον Απρίλιο του 2014. 

 

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο έκρινε ένοχους τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών του λούνα παρκ και τον Έλληνα διαχειριστή της επιχείρησης, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο. 

 

Για τις κατηγορίες αυτές είχαν κριθεί ένοχοι και σε πρώτο βαθμό, με ποινή 6 ετών με αναστολή. Σε αμφότερους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

 

Το δυστύχημα έγινε όταν ο 13χρονος και η αδελφή του θέλησαν να παίξουν σε πισίνα με φουσκωτές μπάλες και μπήκαν σε μία από αυτές. Όμως, ξαφνικός άνεμος παρέσυρε την τεράστια μπάλα, που χτύπησε σε κιγκλιδώματα και τελικά έπεσε και σφηνώθηκε σε παρακείμενο παιχνίδι. Το αγόρι υπέστη θανατηφόρες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και η αδελφή του θλάση στον πνεύμονα.

 

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση που ζήτησε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, όπως και πρωτόδικα. Για το τραγικό δυστύχημα προκύπτουν «ευθύνες του δήμου, ο οποίος με πλήρη ασυνειδησία και αδιαφορία παραχώρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα», ανέφερε η εισαγγελέας έδρας. 

 

Για τους δύο κατηγορούμενους, τόνισε ότι δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και «επαφίονταν μόνο στην τύχη» αναφερόμενη σε σοβαρές ελλείψεις. «Ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις. Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφάλειας», ανέφερε ακόμη. 

 

«Την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει» 

 

Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι γονείς των δύο παιδιών. Ο πατέρας του κοριτσιού, πατριός του αγοριού που έχασε τη ζωή του, περιέγραψε ιδιαίτερα φορτισμένος τις συνθήκες του δυστυχήματος.   

 

«Όλα έγιναν ξαφνικά, ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό…φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γάμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του "κρατήσου", την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει», περιέγραψε κλαίγοντας. 

 

Κατέθεσε ακόμη ότι το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά. «Το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος. Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι», ανέφερε ακόμη. 

 

Για αυτού του είδους τα παιχνίδια, σύμφωνα με αεροναυπηγό που κατέθεσε στο δικαστήριο, υπάρχει κανόνας που απαιτεί την πρόσδεση τους. «Πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και πιστοποίηση. Εάν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δεν θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση», τόνισε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ