Τα κρούσματα κορωνοϊού εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  ανακοινώνοντας νέο αυστηρό lockdown με κλείσιμο επιχειρήσεων και υπηρεσιών έως τις 11 Ιανουαρίου. 

 

«Η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας συνεχίζεται. Περίπου 2.500 ασθενείς πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid και πάνω από 400 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιβάλλεται να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα. 

 

Από αύριο Κυριακή, στις 6π.μ μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, «μένουμε και πάλι σπίτι», όπως είπε, αφού αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.  

 

Σταματά το click away, η λειτουργία κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων, ΚΤΕΟ και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Παράλληλα απαγορεύονται εκ νέου το κυνήγι και το ψάρεμα. 

 

Πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, κλειστές εκκλησίες

 

Παράλληλα, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεως στο αυστηρότερο ωράριο από τις 9μμ έως τις 5πμ με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

 

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς, ούτε θα γίνει «αγιασμός των υδάτων» την ημέρα των Θεοφανίων. 

 

Ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η αυστηροποίηση των μέτρων γίνεται προληπτικά, για να δοθεί μία «μεγάλη ανάσα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Στόχος είναι να φτάσουμε με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στην βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση» ώστε να ανοίξουν όλα τα σχολεία της χώρας και να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. 

 

Στις 11 Ιανουαρίου «επιστρέφουμε στη σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοικτά». Η περαιτέρω σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και πάντα με τήρηση των μέτρων που απαιτούν οι περιστάσεις. 

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr, η απόφαση ήταν πολιτική και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν πιο αυστηρά από αυτά που είχαν προτείνει οι επιδημιολόγοι. «Στόχος ήταν να προλάβουμε καταστάσεις και να υπάρχει προσοχή την πρώτη εργάσιμη εβδομάδα του έτους». 

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αναλυτικά αποφασίστηκε:


1ον. Η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 με απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους. Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

 

2ον. Στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία επανέρχεται η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Αναφορικά με τις εκκλησίες μας, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς.

 

Οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 

3ον. Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.