Πέθανε ο Θέμης Μαρίνος: Ο τελευταίος της ομάδας που ανατίναξε τη γέφυρα του Γοργοποτάμου

Πέθανε ο Θέμης Μαρίνος: Ο τελευταίος της ομάδας που ανατίναξε τη γέφυρα του Γοργοποτάμου Facebook Twitter
0

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 101 ετών ο Θέμης Μαρίνος, το τελευταίο μέλος της ομάδας που ανατίναξε τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Εμβληματική μορφή της αντίστασης, ο Θέμης Μαρίνος συμμετείχε στην Βρετανική Συμμαχική Αποστολή (BLO) κατά τη διάρκεια της κατοχής, ενώ έγραψε αρκετά βιβλία για την εθνική αντίσταση στην Ελλάδα.

Ο ίδιος είχε πει για την ανατίναξη της γέφυρας στον Γοργοπόταμο: «Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ σε όλη την υπό κατοχή Ευρώπη. Είχε επίδραση τόσο στους Έλληνες αμάχους, όσο και σε όλους τους Ευρωπαίους. Κατά τη γνώμη μου, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις στην ελληνική ιστορία, η οποία όμως μελλοντικά δεν αξιοποιήθηκε καταλλήλως».

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1917 και πολέμησε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο και στη Μάχη της Κρήτης ως έφεδρος αξιωματικός (1940-1941). 

Συνελήφθη από τον γερμανικό στρατό, αλλά δραπέτευσε και συνεργάστηκε με την αντίσταση στο Ρέθυμνο ενώ αργότερα διέφυγε στην Αίγυπτο με υποβρύχιο και κατατάχτηκε στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία.

Αποσπάστηκε από τον Πρίγκιπα Πέτρο στο βρετανικό Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη.

Τον Σεπτέμβριο του 1942, όντας μέλος της βρετανικής ομάδας αλεξιπτωτιστών, προσγειώθηκε μαζί με άλλους αξιωματικούς στην Ελλάδα και ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου με τη βοήθεια των δύο μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ.

Το σαμποτάζ, διέκοψε τον εφοδιασμό των Γερμανών στη Βόρεια Αφρική.

Στη συνέχεια παρέμεινε στην Ελλάδα ως σύνδεσμος του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και, μετά την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία, τον Ιούλιο του 1943, κατηύθυνε τις επιχειρήσεις παραπλάνησης και δολιοφθοράς κατά του Άξονα στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο ίδιος συμμετείχε σε ανατινάξεις των γεφυρών από το Μακρυνόρος μέχρι την Άρτα και, τον Ιανουάριο 1944, επέστρεψε στην Αίγυπτο.

Αργότερα ταξίδεψε στα Επτάνησα και, με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, οργάνωσε το μυστικό δίκτυο πληροφοριών και δολιοφθορών έως τον Νοέμβριο του 1944.

Από το 1945 έως το 1949 χρημάτισε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου Βουλγαρίας και σύνδεσμος της ελληνικής κυβέρνησης στη Βαλκανική Επιτροπή Παρατηρητών του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου.

Eργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Συντονισμού, ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής των ΣΕΚ (ΟΣΕ), Γενικός Διευθυντής Οικονομικού της ΔΕΗ, Σύμβουλος της ΕΤΕΒΑ και Πρόεδρος της Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ υπήρξε και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων (ΛΙΠΤΟΛ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, κλπ).

Στο εξωτερικό, εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών σε αναπτυξιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο Ιραν, και του Γραφείου Δοξιάδη στη Γκάνα και στη Λιβύη.

Έλαβε τον βαθμό του Βρετανού λοχαγού και στη συνέχεια του ταγματάρχη ενώ τιμήθηκε με πολλά ελληνικά και ξένα παράσημα.

Έγραψε τα βιβλία «Μυστική αποστολή στο Ιόνιο», «Ο Εφιάλτης της Εθνικής Αντίστασης» και «Αποστολή Harling».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ