Ενώπιον της ανακρίτριας Πειραιά θα οδηγηθούν σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη με την αιματηρή κατάληξη στο Πέραμα

 

Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας υπαστυνόμος κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και για οπλοχρησία, για το περιστατικό κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ένας 18χρονος Ρομά, τραυματίστηκε ένας ακόμη, ενώ ο τρίτος που επέβαινε στο όχημα διαφεύγει. 

 

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών ποινική δίωξη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των επτά αστυνομικών έχει ασκηθεί για τον τραυματία που επέβαινε στο κλεμμένο όχημα, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος και για τον τρίτο, που διέφυγε. 

 

Το υπόμνημα της οικογένειας του 18χρονου 

 

Χθες οι γονείς του 18χρονου που έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά κατέθεσαν δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, που έγινε δεκτή. Η δήλωση συνοδεύτηκε με πολυσέλιδο υπόμνημα από τους συνηγόρους της οικογένειας, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. 

 

Την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο. 

 

Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά σε βασικά σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο.

 

Επίσης, αναφέρει ότι ο 18χρονος «γαζώθηκε» από τις σφαίρες των αστυνομικών, καθώς έφερε τρεις πύλες εισόδου από βολίδες πυροβόλου όπλου στην οπίσθια πλευρά του θώρακος, εκ των οποίων η μία διαμπερής, σύμφωνα με την από 23/10/2021 κατάθεση του ιατροδικαστή. Περαιτέρω αναφέρουν ότι είχε τραύμα και αιμορραγία στην αριστερή πλευρά του λαιμού, όπως δηλώνουν στις απολογίες τους οι αστυνομικοί.

 

Στο ίδιο υπόμνημα επισημαίνεται ότι επτά αστυνομικοί έδρασαν από κοινού και κατά συναυτουργία, αφού με την ταυτόχρονη χρήση των όπλων τους προκύπτει ότι συναποφάσισαν και συνεκτέλεσαν την ομοβροντία των πυροβολισμών προς το αυτοκίνητο, στο οποίο ο 18χρονος ήταν συνοδηγός, ανεξαρτήτως του ποιες τελικά ήταν οι θανάσιμες βολίδες.

 

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός των αστυνομικών πως πυροβολούσαν τα λάστιχα για να ακινητοποιήσουν το όχημα καταρρίπτεται από το γεγονός ότι από τα τέσσερα, έχει σκάσει μόνο το ένα.

 

Επίσης το υπόμνημα απορρίπτει τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι έκαναν χρήση των όπλων τους γιατί κινδύνευσε η ζωή τους, καθώς κανένας τραυματισμός τους πέραν όλων ελαφρών αμυχών και γρατσουνιών δεν προκύπτει από τη δικογραφία και από την κατάθεση του ιατροδικαστή.

 

«Η υποτιθέμενη σύγκρουση με μεγάλη ταχύτητα του αυτοκινήτου με τις μηχανές ΔΙΑΣ δεν επιβεβαιώνεται από τη φωτογραφία του οχήματος στο οπίσθιο μέρος, από την οποία προκύπτει ότι η όποια επαφή οχήματος και μηχανών πρέπει να ήταν εξαιρετικά ασθενής», επισημαίνεται ακόμη. 

 

Τέλος, το υπόμνημα αναφέρει ότι οι αστυνομικοί για να δικαιολογήσουν την εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου και την εκτός κάθε νομιμότητας χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων, σκηνοθέτησαν την εκδοχή που θέλει τον νεκρό να ήταν ο οδηγός του οχήματος. Επισημαίνεται επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί παραβίασαν ρητή εντολή του Κέντρου να σταματήσουν την καταδίωξη.  

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ