Πάνω από 10 τόνοι επικίνδυνης όξινης πίσσας σε παράδρομο της Αττικής Οδού

Πάνω από 10 τόνοι επικίνδυνης όξινης πίσσας σε παράδρομο της Αττικής Οδού Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από δέκα τόνοι επικίνδυνης όξινης πίσσας βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι εδώ και μια περίπου εβδομάδα σε παράδρομο της Αττικής Οδού, στη θέση Πούσι, δίπλα ακριβώς από την γέφυρα που οδηγεί στο Κορωπί και το αεροδρόμιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ.

Τα απόβλητα μεταφέρθηκαν σε παλετοδεξαμενές και κατά την απόρριψή τους έσπασαν, δημιουργώντας μια λίμνη αποβλήτων που εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους ρύπανσης και των παρακείμενων αμπελώνων.

Η απόρριψη έγινε ξημερώματα της περασμένης Κυριακής σε δύο διαφορετικά σημεία.

Οι αρμόδιες αρχές που ενημερώθηκαν, δεν εντόπισαν εξ αρχής τα δύο σημεία απόρριψης, αλλά μόνο το ένα. Το δεύτερο το εντόπισαν με καθυστέρηση μιας ή και δύο ημερών από την ημέρα απόρριψης.

Οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν το συμβάν και παρενέβησαν άμεσα ήταν οι υπάλληλοι του «Ελ. Βενιζέλος», κατά την διάρκεια των καθημερινών ελέγχων που διενεργούν στο διερχόμενο αγωγό μεταφοράς καυσίμων στο αεροδρόμιο.

Ήταν αυτοί που έφτιαξαν και τα δύο αναχώματα προκειμένου να περιορίσουν τα απόβλητα και να αποφευχθεί η επέκταση της ρύπανσης, ενημερώνοντας, ταυτοχρόνως, τους αρμοδίους. Δηλαδή την Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που είναι αρμόδια για την συλλογή των αποβλήτων και το ΥΠΕΚΑ, που την επομένη (Δευτέρα) έστειλε έναν επιθεωρητή περιβάλλοντος για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Τι έγινε από τότε, μέχρι σήμερα; Τίποτα απολύτως σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. Μοναδική παρέμβαση, πέραν των αναχωμάτων, οι χάρτινες προειδοποιητικές πινακίδες κρεμασμένες στις κορδέλες, «Προσοχή τοξικά απόβλητα», «Μην τα αναπνέετε» (για την ακρίβεια, η πινακίδα γράφει, «Μην τα αναπνέετε»), «Μην τα ακουμπάτε» και «Προσοχή όξινο».

Από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια δηλώνουν πως περιμένουν ενημέρωση από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για το είδος των αποβλήτων. Τονίζουν, ωστόσο, πως διαθέτουν πιστώσεις, οπότε θα περιμένουν, έως ότου εξευρεθεί και εγκριθεί σχετικό κονδύλι, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής των αποβλήτων και καθαρισμού της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιοχή γίνεται χώρος απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων.

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τότε η παρέμβαση της Πολιτείας ήταν άμεση κι εντός τεσσάρων ημερών τα απόβλητα είχαν περισυλλεγεί, παραπέμποντας ταυτοχρόνως την υπόθεση στην αρμόδια εισαγγελέα.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ