Νοσοκομειακοί γιατροί προς Μητσοτάκη: «Επιτάξετε κρεβάτια, κλινικές, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα»

Νοσοκομειακοί γιατροί προς Μητσοτάκη: «Επιτάξετε κρεβάτια, κλινικές, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα» Facebook Twitter
3

Ανακοίνωση για το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Με αφορμή την δήλωση του πρωθυπουργού πως «είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος», η ΟΕΝΓΕ αναφέρει πως στο διάγγελμα δεν έγινε «η παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών», τονίζοντας πως οι γιατροί «αναμετρώνται καθημερινά με τις ΟΡΑΤΕΣ, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός από άμεσες προσλήψεις, να προχωρήσει επίσης «στην επίταξη κρεβατιών, κλινικών, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας».

«Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι «φίμωτρα» για να μην μιλάμε. Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι «ένα οικονομικό αντάλλαγμα» που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε. Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΠΛΑ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.

Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών.

Έστω αυτή τη στιγμή ακούστε τη φωνή των «μαχητών των νοσοκομείων» όπως μας αποκαλέσατε. Αυτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον «αόρατο» εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τις ΟΡΑΤΕΣ, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Εσείς και οι προκάτοχοι σας. Οι 2000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δε φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα την στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ αλλά και των Κ.Υ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Είναι δική σας ευθύνη έστω και τώρα να φροντίσετε για τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας. Λέτε ότι μιλάτε πάντα την γλώσσα της αλήθειας. Γιατί λοιπόν δεν λέτε την αλήθεια;

Οι 1900 κλίνες οι οποίες εύχεστε να μη χρειαστούν, χρειάζονται ήδη αποδεδειγμένα. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα περιέθαλπαν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Από εκεί προέρχονται κατά κύριο λόγο. Από την αναστολή «μέχρι νεοτέρας» της λειτουργίας αυτών των τμημάτων και των κλινικών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι νέες κλίνες. Δεν προστίθενται στο σύστημα υγείας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσες νέες κλίνες ΜΕΘ αναπτυχθούν: ήταν απολύτως απαραίτητες κι αυτές, και πολύ περισσότερες και πριν την επιδημία.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα στην επίταξη κρεβατιών, κλινικών, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό ο κ. Τσιόδρας είπε ότι: «ναι μεν υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια για το test του κορονοϊού» αλλά «στόχος είναι να μην ξοδεύεται άσκοπα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Αν δεχτούμε πως ισχύουν τα παραπάνω τότε είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να λέτε ότι «όποιος θέλει να στέλνει δείγμα εξέτασης μέσω του ιδιωτικού τομέα, είναι ελεύθερος να το κάνει».

Ειλικρινά ΔΕΝ το κατανοούμε.

Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται μόνο τα οριζόντια γενικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση:

1. Έχετε ή δεν έχετε την ευθύνη όταν εσείς δεν απαγορεύετε σε όποιον το επιθυμεί να το κάνει στα ιδιωτικά εργαστήρια, χωρίς να υπάρχει επιστημονική ένδειξη;

2. Αν το test διενεργηθεί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της επώασης, βγει ψευδώς αρνητικό και ο ασυμπτωματικός ή ο ασθενής με ήπια κλινικά συμπτώματα θεωρήσει ότι δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό και δεν παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς ή όχι;

3. Θα έχετε ή δεν θα έχετε εσείς στο ακέραιο την ευθύνη τόσο για την διασπορά όσο και για την «άσκοπη σπατάλη» της διαθέσιμης ποσότητας αντιδραστηρίων αν δεν πάρετε την απόφαση να επιτάξετε το σύνολο της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και δεν εξασφαλίσετε ότι το test θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη;

Αν υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται και εντοπισμένα μέτρα «εντός κοινότητας» (όπως σε χώρες όπως Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν κλπ, «μοντέλο» που άλλωστε φαίνεται να είναι και το πιο αποτελεσματικό ως τώρα) τότε και μόνο τότε, έχει νόημα η μαζική διενέργεια του test σε ασυμπτωματικούς.

Σε αυτή την περίπτωση:

1. Πρέπει να είναι εξασφαλισμένη πολύ μεγάλη επάρκεια κιτ και αντιδραστηρίων.

2. Τα test πρέπει να διενεργούνται απολύτως δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη των επίσημων κρατικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό που εξυπηρετεί το: «οποιοσδήποτε επιθυμεί (χωρίς ενδείξεις και οδηγίες) να πηγαίνει να το κάνει ιδιωτικά», είναι η κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων.

Οι στιγμές είναι δύσκολες. Ακούστε τη φωνή αυτών που «χθες» θέλατε να φιμώσετε γιατί αναδείκνυαν τις ελλείψεις, διεκδικούσαν και κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακούστε την φωνή αυτών που μέχρι και σήμερα, αυτήν την στιγμή, αφήνετε να αντιμετωπίζουν τον «αόρατο εχθρό» ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Αυτούς που προσπαθείτε να φιμώσετε για να μην διαμαρτύρονται δημόσια.

Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι «φίμωτρα» για να μην μιλάμε.

Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι «ένα οικονομικό αντάλλαγμα» που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε.

Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.

Eσείς το είπατε στο χθεσινό σας διάγγελμα. Ο πρώτος και κύριος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς.

Ακούστε μας λοιπόν έστω και τώρα.

ΟΕΝΓΕ

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, πρέπει να είναι όλοι άξιοι αγάπης και σεβασμού από όλους μας.Πάντα έπρεπε να συμβαίνει αυτό, πολύ περισσότερο τώρα, που δεν είναι μόνον η κούραση, αλλά και η έκθεση στον κίνδυνο που βάζουν τον εαυτό τους, για να είναι συνεπείς στην αποστολή τους. Εύχομαι - και μακάρι να το προλάβουν οι άνθρωποι της ηλικίας μου να το ζήσουν -, να αναχθεί η Υγεία σε πρώτη προτεραιότητα - υπερκομματικά - της πολιτικής τάξης της χώρας. Χωρίς υγεία, τι να τα κάνεις όλα τα άλλα ; Μόλις τώρα βλέπω στις ειδήσεις τα νέα από την Ιταλία, όπου ένας γιατρός ζητάει - καταφανώς απεγνωσμένα - ενίσχυση στο προσωπικό, γιατί έχουν φτάσει "σε απελπιστική κατάσταση". Αν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε την βαρύτητα και την αξία του έργου του νοσηλευτικού προσωπικού ειδικά με αυτή την δοκιμασία, θα πρέπει ΑΠΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΣΩΝ ΘΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ.Όποιος δεν το κάνει, είναι οιονεί υπεύθυνος για τις ζωές των γιατρών και νοσηλευτών και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΛΛΆ ΤΟΥ "ΙΔΙΩΤΗ" (του ηλίθιου δηλαδή, του "idiot" στα αγγλικά - όπως "δανείστηκαν" οι Άγγλοι την δική μας λέξη).
Το αποτελέσμα της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας (χρόνια τώρα)! Σωστά τα λένε οι Γιατροί. Ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν ανανεώνουν συμβάσεις! May the force be with You !
Είθε να πάρουμε το θέμα στα χέρια μας, άντί να ευχόμαστε και να προσευχόμαστε !Οι "πλατείες" υπάρχουν και περιμένουν να γεμίσουν, από "αγανακτισμένους" για την Υγεία και όχι για δευτερεύοντα και τριτεύοντα "πιασιάρικα" αιτήματα, ώστε να μας "ψαρεύουν" οι πολιτικοί σαν δεξιούς ή αριστερούς χάνους. Είναι στο χέρι μας να πάψουμε να είμαστε χάνοι !

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ