ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Νησιά χωρίς κορωνοϊό στην Ελλάδα

Νησιά χωρίς κορωνοϊό στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Στο «πείραμα» του εμβολιασμού όλων των κατοίκων σε ακριτικά ή τουριστικά νησιά κάνει αφιέρωμα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt παρατηρώντας πως «ενώ στην Ελλάδα επικρατεί συναίνεση, στην Ιταλία έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση με τουριστικούς προορισμούς στην ηπεορωτική χώρα, που αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις».

Ως ελληνικό παράδειγμα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει τους Λειψούς, ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων. «Οι Λειψοί είναι ένα από τα 69 ελληνικά νησιά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους και μπορούν πλέον να προσελκύουν τουρίστες ως Covid-free προορισμός, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων. Στην Ελλάδα οι αποφάσεις για το ποιος, που και πότε εμβολιάζεται, λαμβάνονται από την κυβέρνηση στην Αθήνα. Λόγω γεωγραφικών συνθηκών η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην υλοποίηση των εμβολιασμών. ‘Έχουμε πολλά μικρά νησιά εξηγεί ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας και αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία που αποκαλείται Επιχείρηση Ελευθερία».

Το Καστελόριζο ήταν το πρώτο ελληνικό νησί, στο οποίο εμβολιάστηκαν όλοι οι κάτοικοι

Το πρώτο ελληνικό νησί που εξασφάλισε τον τίτλο ‘Covid-free' στα τέλη Ιανουαρίου ήταν το Καστελόριζο. Έχει επιφάνεια μόλις εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται 125 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου, μπροστά στη νότια ακτή της Τουρκίας. Το 90% των περίπου 500 κατοίκων ζει από τον τουρισμό.

«Η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει Γερμανούς τουρίστες», προβλέπει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Βερολίνο. Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ο υπουργός δηλώνει: «Σε ομαλές εποχές είχαμε περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες από τη Γερμανία, πολλοί έρχονταν και ξαναέρχονταν στα επόμενα χρόνια. Μας έχουν λείψει, όχι μόνο ως πελάτες, αλλά και ως φίλοι».

Το ZDF επισημαίνει ότι το γερμανικό υπουργείο Eξωτερικών εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «περιοχή υψηλού κινδύνου» καθώς ο δείκτης μετάδοσης κυμαίνεται γύρω στα 150 (κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους επί επτά συνεχείς ημέρες). Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιστρέφει από την Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από καραντίνα στη Γερμανία.

Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει, από τα μέσα Απριλίου, για τους Γερμανούς τουρίστες που προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ