Για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο «των οποίων η κυριότητα είναι αβέβαιη» έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε νέες δηλώσεις του που επιχειρούν να οξύνουν και άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


Σύμφωνα με την Hurriyet, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε ότι η Άγκυρα απαντά με χαμόγελο στις προκλήσεις που προέρχονται από την άλλη πλευρά, αλλά πως αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται με λάθος τρόπο.

 

Ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και στη δικαστική απόφαση για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών λέγοντας πως έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία εκφράζει την απογοήτευση του για την εξέλιξη αυτή. Πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει λάβει την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και για ακόμη μια φορά επανέλαβε το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοσή τους.

 

Σε ερώτηση σχετικά με τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο, πάνω από τα Ίμια, και αν πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα».

 

Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτό που αρμόζει στη γειτονία και «αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα. Από πλευράς μας δεν έχει κανένα νόημα ο υπουργός Αμύνης να πηγαίνει εκεί, και να ποζάρει, στις βραχονησίδες».


Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο... δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα, και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το πρόβλημα στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία».


Και κατέληξε ο κ. Γιλντιρίμ: «Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια εποικοδομητική γειτονική σχέση φέρνοντας συνέχεια στο προσκήνιο τα προβλήματα. Πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε για το κοινό μέλλον, τα κοινά συμφέροντα και όχι για τα προβλήματα. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σ' αυτά. Αλλά από όποιον και αν προέλθει εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, η Τουρκία έχει πάντοτε απαντήσεις που θα δώσει».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr