LIVE!

Μπαμπινιώτης: Πρέπει να αναστηθεί το Λύκειο, τα παιδιά 15-18 βλέπουν μόνο την είσοδο στο Πανεπιστήμιο

Μπαμπινιώτης: Πρέπει να αναστηθεί το Λύκειο, τα παιδιά 15-18 βλέπουν μόνο την είσοδο στο Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Γιώργος Μπαμπινιώτης/ Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Λύκειο στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η εκπαίδευση στη βαθμίδα του Λυκείου έχει απαξιωθεί, με τους μαθητές ηλικίας 15-18 ετών να αποπροσανατολίζονται και να εστιάζουν μόνο στην είσοδο στο Πανεπιστήμιο. «Στην πιο κρίσιμη εκπαιδευτική φάση, οι μαθητές ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τέσσερα μαθήματα, αγνοώντας ένα ευρύτερο φάσμα γνώσεων που είναι εξίσου σημαντικές για την ολόπλευρη μόρφωση τους», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να διατηρεί το αδιάβλητο των διαδικασιών αξιολόγησης. Προτείνει ένα μοντέλο στο οποίο τα θέματα των εξετάσεων θα προέρχονται δύο από την τράπεζα θεμάτων και δύο από επιτροπή που επιλέγει.

«Έχει χαθεί η ουσιαστική μόρφωση από το Λύκειο, που είναι η πιο απαιτητική και καθοριστική βαθμίδα της εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο κ. Μπαμπινιώτης, προσθέτοντας πως ένας πολύ καλός μαθητής μπορεί να έχει μια κακή ημέρα και να μην γράψει καλά, γεγονός που δεν πρέπει να καθορίζει την πορεία του.

Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη αναγέννησης του Λυκείου και επιστροφής του στο ρόλο της συνολικής εκπαίδευσης, προετοιμάζοντας τους μαθητές για τις μελλοντικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα πρότεινε πιο ήπια βαθμολόγηση για την απόκτηση απολυτηρίου και την τελική αξιολόγηση.

Ελλάδα
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: Αντί να τη βοηθήσει, έστηνε το άλλοθί του - Το θύμα φέρεται να προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια

Ελλάδα / Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: «Αντί να τη βοηθήσει, έστηνε το άλλοθί του» - Επιμένει ότι τη χτύπησαν «οι ληστές»

Η μητέρα δύο παιδιών δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή - Η καταγγελία της στο παρελθόν και η μαρτυρία «κλειδί» από την ημέρα του άγριου ξυλοδαρμού της
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο στην Ελλάδα και την ΕΕ», λέει ο ΕΟΦ

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο στην Ελλάδα ή την ΕΕ, αναφέρει ο ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μέσω επιστολής του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται εμβόλιο για τη νόσο που έχει προσβάλει χιλιάδες ζώα
LIFO NEWSROOM
Νόμος στα χαρτιά: Οι ανήλικοι πίνουν και κανείς δεν τους σταματά

Ελλάδα / Νόμος στα χαρτιά: Οι ανήλικοι πίνουν και κανείς δεν τους σταματά

Μπορεί να μην έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι ο θάνατος της 16χρονης στο Γκάζι προήλθε από κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι εντοπίστηκε λιπόθυμη έξω από κλαμπ, σε μια ηλικία που ο νόμος ρητά την προστατεύει, είναι από μόνο του καμπανάκι για μια κοινωνία που κοιτά αλλού
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ