Ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα κατά των διακρίσεων και του διχασμού, μετά την καραντίνα στην οποία επιβλήθηκε οικισμός Ρομά στην Λάρισα. 

 

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε απόσπασμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την διεθνή ημέρα των Ρομά. «Υπενθυμίζεται η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες των πολλών, φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη. Να ενισχυθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν. Φέτος αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη ανήκουν στις ομάδες τις πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία», καθώς ορισμένοι ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και διαχωρισμένους οικισμούς. Σε πολλά μέρη, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, καθιστώντας δύσκολη την τήρηση των μέτρων υγιεινής.

 

Παράλληλα τονίζεται πώς είναι δύσκολο να τηρηθούν μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης σε υπερπλήρεις κατοικίες, ενώ αρκετοί αντιμετωπίζουν σημαντική απώλεια πηγών εισοδήματος και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

 

«Δεν μπορούν να είναι "αποδιοπομπαίοι τράγοι" και στόχοι μίσους. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» πρόσθεσε ο καθηγητής σχολιάζοντας πως σε κάποιες χώρες, δυστυχώς, μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αφορούν την διασπορά του ιού. Όλοι μαζί, υγειονομικοί, επαγγελματίες υγείας, πολιτικοί, πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, στον έλεγχο, στην παρακολούθηση της κατάστασης και στην κάλυψη των αναγκών σε αυτές τις στιγμές.

 

»Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτή την δύσκολη κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και όλες οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αυτή την στιγμή υποφέρουν. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό και διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Από αυτή την θέση, χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε το μεσημέρι για την υπεύθυνη στάση» τους για να αποφύγουμε επιδημίες σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό αλλά και περαιτέρω κύκλους των επιδημιών.

 

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και για το πότε θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι πτήσεις  τις πτήσεις ο κ. Τσίοδρας απάντησε ότι είναι νωρίς για την συζήτηση πιθανών μέτρων για το φθινόπωρο. «Πρέπει να δούμε την κατάσταση στις άλλες χώρες. Στη Γερμανία είχαν πχ. μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού, θα απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα τα κατάλληλα τεστ αντισωμάτων. Δεν είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών, θα συνεχίσουν να γίνονται με τα κατάλληλα μέτρα».

 

Τόνισε δε ότι «κάθε χώρα έχει διαφορετική ταχύτητα. Χτίζουν διαφορετικά ανοσία. Αυτά θα τα απαντήσουν τα κατάλληλα τεστ αντισωμάτων [...] Επαναλαμβάνω δεν είναι σπιντάρισμα είναι μαραθώνιος/ Δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ο κόσμος, θα επανέλθει στην κανονικότητα αλλά θα πάρει καιρό»

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr