Το μήνυμα Τσιόδρα για τους Ρομά: Δεν θα μείνουν μόνοι τους - Κανένας χώρος για διακρίσεις, μίσος και διχασμό

Το μήνυμα Τσιόδρα για τους Ρομά: Δεν θα μείνουν μόνοι τους - Κανένας χώρος για διακρίσεις, μίσος και διχασμό Facebook Twitter
EUROKINISSI
8

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα κατά των διακρίσεων και του διχασμού, μετά την καραντίνα στην οποία επιβλήθηκε οικισμός Ρομά στην Λάρισα. 

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε απόσπασμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την διεθνή ημέρα των Ρομά. «Υπενθυμίζεται η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες των πολλών, φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη. Να ενισχυθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν. Φέτος αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη ανήκουν στις ομάδες τις πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία», καθώς ορισμένοι ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και διαχωρισμένους οικισμούς. Σε πολλά μέρη, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, καθιστώντας δύσκολη την τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Παράλληλα τονίζεται πώς είναι δύσκολο να τηρηθούν μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης σε υπερπλήρεις κατοικίες, ενώ αρκετοί αντιμετωπίζουν σημαντική απώλεια πηγών εισοδήματος και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

«Δεν μπορούν να είναι "αποδιοπομπαίοι τράγοι" και στόχοι μίσους. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» πρόσθεσε ο καθηγητής σχολιάζοντας πως σε κάποιες χώρες, δυστυχώς, μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αφορούν την διασπορά του ιού. Όλοι μαζί, υγειονομικοί, επαγγελματίες υγείας, πολιτικοί, πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, στον έλεγχο, στην παρακολούθηση της κατάστασης και στην κάλυψη των αναγκών σε αυτές τις στιγμές.

»Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτή την δύσκολη κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και όλες οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αυτή την στιγμή υποφέρουν. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό και διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Από αυτή την θέση, χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε το μεσημέρι για την υπεύθυνη στάση» τους για να αποφύγουμε επιδημίες σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό αλλά και περαιτέρω κύκλους των επιδημιών.

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και για το πότε θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι πτήσεις  τις πτήσεις ο κ. Τσίοδρας απάντησε ότι είναι νωρίς για την συζήτηση πιθανών μέτρων για το φθινόπωρο. «Πρέπει να δούμε την κατάσταση στις άλλες χώρες. Στη Γερμανία είχαν πχ. μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού, θα απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα τα κατάλληλα τεστ αντισωμάτων. Δεν είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών, θα συνεχίσουν να γίνονται με τα κατάλληλα μέτρα».

Τόνισε δε ότι «κάθε χώρα έχει διαφορετική ταχύτητα. Χτίζουν διαφορετικά ανοσία. Αυτά θα τα απαντήσουν τα κατάλληλα τεστ αντισωμάτων [...] Επαναλαμβάνω δεν είναι σπιντάρισμα είναι μαραθώνιος/ Δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ο κόσμος, θα επανέλθει στην κανονικότητα αλλά θα πάρει καιρό»

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Κάποιοι θα πάθουν κρίση ταυτότητας αφού Τσιόδρας και Χαρδαλιάς της «Ακροδεξιάς κυβέρνησης» έχουν πάρει τη μπουκιά απ’το στόμα των επαγγελματιών ευαίσθητων της αριστεράς και της προόδου. Εξαιρετική κίνηση και με πραγματικό νόημα.
Αν το κάνουν αριστεροί είναι "επαγγελματίες αριστεροί", αν το κάνουν οι δεξιοί είναι "εξαιρετική κίνηση με πραγματικό νόημα". Οι διαχωρισμοί δικοί σας. Εγώ, από την πλευρά της αριστεράς, το κρίνω θετικό και το αναγνωρίζω.
Έγραψα "επαγγελματίες ευαίσθητοι" και όχι "επαγγελματίες αριστεροί". Υπάρχει διαφορά. Και για να την κάνω πιό λιανά, εννοώ όσους είναι στην πραγματικότητα αναίσθητα τέρατα αλλά επειδή είναι ενταγμένοι κάπου στον χώρο υπό τη γενική ονομασία "αριστερά" θεωρούν οτι έχουν το copyright της ανθρωπιάς και της συμπόνιας. Απο αηδία γι' αυτούς ψήφισα για πρώτη φορά στη ζωή μου ΝΔ, κάτι που πρίν απο 10 χρόνια -και πρίν εμφανιστεί η συμμορία του Σύριζα- θα το θεωρούσα αδιανόητο.
Άλλοι θα την πάθουν την κρίση ταυτότητας, μετά την εξαιρετική τοποθέτηση Τσιόδρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά των κοινωνικών, φυλετικών και ταξικών διακρίσεων.
Ομολογω τον ειχα παρεξηγησει με το περιστατικο της ψαλμωδιας - οτι επελεξε να κανει κατι που για τους περισσοτερους απαγορευεται (οχι η ψαλμωδια βεβαια - αλλα η επισκεψη στην εκκλησια). Το θεωρησα οτι δεν ειναι leadership by example. Κατανοω πλεον οτι μαλλον το εκανε για να δειξει παρολο οτι ειναι ενεργεστερο μελος της εκκλησιας απο το 99,999% του πληθυσμου τα μετρα ειναι απαραίτητα. Και σημερα με την επισκεψη του εδειξε και απεδειξε το leadership by example και την εμπλοκη στο πεδιο - ακομα και αν ειναι εν δυναμει επικινδυνο - δεν ειναι ακριβως και στην πρωτη νεοτητα του. Βρηκα συγκλονιστικη την ονομαστικη αναφορα του στους ασθενεις που επισκεφτηκε, ο τονος της φωνης του μου εφερε κατευθειαν την αντιστοιχη συγκλονιστικη αναφορα του Κουτσαφτη στην Αγελαστο Πετρα - την καλυτερη ελληνικη ταινια των τελευταιων δεκαετιων. Φυσικα ο Τσιοδρας ενοχλει με την υπαρξη του, ειναι επιστημονας, ηγετης στον τομεα του και βαθυτατα ανθρωπινος - ταυτοχρονα βεβαια ειναι χριστιανος και οχι κανενας εμεσος ή αμμεσος υπερασπιστης ηγετων που δηλωναν ενας θανατος ειναι τραγωδια, ενα εκκατομυριο ειναι στατιστικη. Ενοχλει την διαψευση πολλων ευκολων ιδεοληψιων.
Ο κύριος Τσιόδρας και ο κύριος Χαρδαλιάς έδωσαν ένα εξαιρετικό παράδειγμα, όχι μόνο επειδή παρευρέθηκαν στη Λάρισα, σε συνθήκες συνωστισμού, με υψηλό ρίσκο να νοσήσουν, με σκοπό να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους κατοίκους του καταυλισμού, αλλά και επειδή μετά υπερασπίστηκαν δημοσίως τους Ρομά στην καθημερινή ενημέρωση των έξι, μπροστά σε όλη την Ελλάδα. Είθε αυτός ο ιός να μας ενώσει όλους και να μάθουμε επιτέλους να συνυπάρχουμε χωρίς μίσος και χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τους αδύναμους και τις ευπαθείς ομάδες που φιλοξενούμε στις χώρες μας.
Τους Ρομα δεν τους "φιλοξενουμε" στην χωρα μας, οι Ρομα ειναι μερος της χωρας μας εδω και παρα πολλους αιωνες. Δεν ηρθαν χθες οι ανθρωποι με αεροπλανο απο την Αλγερια στην Ινσταμπουλ και μετα με πρακτορες της ΜΙΤ ταξιδι απεναντι.
Χρησιμοποίησα τη λέξη "φιλοξενούμε" υπό την έννοια ότι είναι διαφορετικός λαός από τους Έλληνες, με δική τους γλώσσα, συνήθειες, έθιμα, τρόπο ζωής, κ.λπ. Δεν εννοούσα ότι ήρθαν πρόσφατα ή ότι η διαμονή τους είναι προσωρινή.