Μετά την αναφορά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου, περί «παιχνιδιών» στις πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη- σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής»- ορισμένες καταθέσεις για τη φονική φωτιά στο Μάτι και τα εναέρια μέσα προσελκύουν εκ νέου το ενδιαφέρον. 

 

Ανάμεσα σε αυτές τις καταθέσεις είναι και του Δαμιανού Παπαδόπουλου, που ως τότε διοικητής της Νέας Μάκρης ήταν από τους πρώτους που είχαν βρεθεί στο πύρινο μέτωπο. Στην κατάθεσή του στον ανακριτή αναφέρεται στις συνεχείς εκκλήσεις του για ενισχύσεις και ειδικότερα την αποστολή εναέριων μέσων.

 

«Κινούμενος μέσω της Λ. Μαραθώνος και επαναλαμβάνοντας συνεχώς μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ το αίτημα για άμεση συνδρομή εναέριων και επίγειων δυνάμεων αφίχθην στο Λύρειο Ίδρυμα περί Ω/17:20

 

Βλέποντας την εικόνα της (πυρκαγιάς) ανέφερα μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ επί λέξει: Κέντρο η πυρκαγιά πρέπει να κατασβεστεί στους λόφους της Πεντέλης από εναέρια μέσα, διαφορετικά εάν εισέλθει στο Λύρειο και στον οικισμό του Ν. Βουτζά θα γίνει ανεξέλεγκτη.

 

Ο χρόνος περνούσε χωρίς να έχουν καταφθάσει οι αναμενόμενες ενισχύσεις εκτός από ένα ελικόπτερο που εκτέλεσε μόνο δύο ρίψεις και αποχώρησε», αναφέρει σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Μάλιστα, παραδίδει στον ανακριτή στοιχεία για άλλες περιπτώσεις πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Βουτζά- το 2009, το 2012 και το 2014- και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς λόγω της συνδρομής ισχυρών εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

 

Ιδιαίτερη αξία έχει και η κατάθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Διοικητής «Άρης Αθηνών»), ο οποίος περιγράφει πως ενημερώθηκε και τις κινήσεις του αφότου έφθασε στην Πεντέλη και επισημαίνει:

 

«Όταν απέκτησα πλήρη εικόνα της πυρκαγιάς, περί τις 17:30, διαπίστωσα ότι κινείται ανεξέλεγκτη προς τα ανατολικά και το διαβίβασα στο Κέντρο (199). Δηλαδή ότι η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα ανατολικά και δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο επάνω της.

 

»Γύρω στις 18:00 ζήτησα να στείλουν εναέριο συντονιστή, καθώς λόγω του καπνού δεν είχα ακριβή εικόνα της κατάστασης.

 

»Στις 18:15 μας ενημέρωσαν για δύο θύματα, χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.

 

Κατά το διάστημα από 18:00 μέχρι και 19:00 δεν αντελήφθην να επιχειρούν εναέρια μέσα. Υπεύθυνοι για τα εναέρια μέσα είναι ο Αρχηγός και ο Επιχειρησιακός Υπαρχηγός».

 

«Διαβάζοντας τις καταθέσεις των αξιωματικών επί του πεδίου, τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των αξιωματικών για την παροχή βοήθειας και ειδικότερα εναέριων μέσων, μοιραία μου έρχεται στο μυαλό τα όσα αποκάλυψε ο πρώην Αρχηγός στον πραγματογνώμονα της υπόθεσης, για συμβάντα που έμειναν χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για να υπονομεύσει ο ένας αξιωματικός τον άλλον», δήλωσε ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πραγματογνώμονας και πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.

 

«Ειλικρινά φοβάμαι μήπως και στη φονική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου 2018, υπήρξαν εσωτερικά επιχειρησιακά "παιχνίδια" για την εξουσία. Η δικαστική έρευνα, πρέπει να στραφεί και προς αυτήν την κατεύθυνση και να αναδειχτεί αν πράγματι κάηκε ο κόσμος για ανταγωνισμούς σχετικούς με θέσεις και αξιώματα. Πάντως στις αμέσως μετά την τραγωδία κρίσεις ανωτάτων, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους προάχθηκαν και κάποιοι αποστρατεύθηκαν. Οι προαγωγές βέβαια ήταν προκλητικές και μη αναμενόμενες μετά από όσα συνέβησαν στην μεγαλύτερη σε θύματα στην ελληνική ιστορία φονική πυρκαγιά», συμπλήρωσε.