Σε 188 εκατ. μολύνσεις και περισσότερους από 4 εκατ. θανάτους ανέρχονται σε παγκόσμια κλίμακα τα αριθμητικά στοιχεία της πανδημίας, που παράθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε ότι παγκοσμίως έχει παρατηρηθεί 14% αύξηση των μολύνσεων σε περίπου 450 χιλ. ανά ημέρα με παράλληλη αύξηση σε 1% στους θανάτους.

 

Στην Ευρώπη, σημειώθηκε 38% αύξηση με 103 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα. Σημαντική αύξηση παρατηρείται σε Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Γαλλία ενώ και στην Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνεται η διάγνωση κρουσμάτων αλλά με πιο αργό ρυθμό.

 

Παράλληλα, στην Ελλάδα μειώθηκε 15% η εισαγωγή στις ΜΕΘ αλλά αυξήθηκαν σε πάνω από 100 οι νέες εισαγωγές σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία. Παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών χωρίς ταυτόχρονη αύξηση ωστόσο στις ΜΕΘ, επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

Σημεία που επισήμανε ήταν επίσης, ότι οι διαγνώσεις είναι: 

 

Πρώτον) πιο συχνές σε ηλικίες κάτω των 40 ετών 

Δεύτερον) σχετίζονται με νυχτερινή διασκέδαση

 

Παρόμοιο προφίλ είχε παρατηρηθεί και τον περασμένο Οκτώβριο ωστόσο τώρα δεν παρατηρείται μετάδοση από νεότερες ηλικίες σε μεγαλύτερες, κάτι που οφείλεται στον εμβολιασμό, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγιορκίνης.