Μαγιορκίνης: Εκτεταμένη διασπορά στις μικρότερες ηλικίες

Μαγιορκίνης: Εκτεταμένη διασπορά στις μικρότερες ηλικίες Facebook Twitter
0

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αγγίζοντας τον μέσο όρο των 200 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μίλησε σήμερα κατά την ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την αύξηση των νοσηλειών, αλλά και των διασωληνωμένων ειδικότερα - από 10 ασθενείς σε ΜΕΘ την 1η Αυγούστου, σε 31 σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση. 


Παρ' όλα αυτά χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη σχετική επιβράδυνση των τελευταίων δύο ημερών, η οποία κατά τον ίδιο «ήρθε νωρίτερα» από το αναμενόμενο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων θα καταγραφόταν «δραματική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε 400 κρούσματα καθημερινά».

«Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους» προειδοποίησε, εκτιμώντας ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενόμενου, με εκτεταμένη διασπορά στις μικρότερες ηλικίες. «Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι "κλειστή" και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες», πρόσθεσε ο καθηγητής, εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.


Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία για στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Πρόσθεσε δε ότι η εκτίμηση της κατάστασης επί του παρόντος είναι πιο δύσκολη από προηγούμενους μήνες, και αυτή γίνει εφικτή μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες.

«Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε ότι είναι λιγότερα», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει ως κύρια αιτία τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας.

Αναφερόμενος, τέλος, στο περιστατικό επαναμόλυνσης σε ασθενή του Χονγκ Κονγκ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχολιάζοντας πως για την ώρα τα στοιχεία του συγκεκριμένου περιστατικού δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Περιμένουμε αύξηση - Πίεση σε νοσοκομείο

Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, προέβλεψε πως τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

Μετά την συνάντησή του με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο κ. Αρκουμανέας έκανε λόγο για «μεγάλη πίεση» στα νοσοκομεία της περιοχής και προανήγγειλε την δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων εξεταστηρίων για Covid-19.

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα σημεία στα οποία θα λειτουργούν τα κέντρα του ΕΟΔΥ και, όπως σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας, τα τεστ θα διεξάγονται δωρεάν και θα υπάρχει συνεργασία με τα νοσοκομεία ώστε τα κέντρα να λειτουργούν πρακτικά ως εξωτερικοί χώροι εξέτασης.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ζήτησε από τους πολίτες μικρότερων ηλικιών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 χρόνια και σε ορισμένες περιοχές, ο τοπικός μέσος όρος αγγίζει τα 23 έτη.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία οδήγησε στις δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Ελλάδα / Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα: Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία και οι δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Δύο εκατ. κόστισε η διπλή δολοφονία στη Βάρη το 2020 - Για 60 ανθρωποκτονίες σε όλη την Ευρώπη κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι μαφιόζοι
NEWSROOM