Μικρή αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, κάτι που πιθανώς οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εκτελούμενων τεστ, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

 

Στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 5% περισσότερα κρούσματα σε σύγκριση με την προηγούμενη, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του κορωνοϊού. 

 

Ωστόσο, επεσήμανε, ο αριθμός των θανάτων δείχνει σημαντική μείωση- για δεύτερη συνεχή εβδομάδα- σε ποσοστό περίπου 11%

 

Η πίεση στο σύστημα υγείας παρουσιάζει σημεία ήπιας αλλά σταθερής βελτίωσης, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά περίπου 6% και οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει και κινούνται περίπου στις 200 ανά ημέρα. Επίσης, υποχωρεί σταθερά κάτω από το 1 το ισοζύγιο εισαγωγών- εξιτηρίων. 

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός, στις περιοχές όπου είναι χαμηλά τα σχετικά ποσοστά. 

 

«Πρέπει να δούμε τα σημεία αύξησης της επιδημικότητας σε περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα όπου ήδη καταγράφονται χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα. Δυστυχώς, σε όσες από αυτές τις περιοχές υπάρχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αναμένουμε με σημαντική βεβαιότητα ταχύτερη αύξηση της επιδημίας, καθώς και υψηλότερη νοσηρότητα», ανέφερε. 

 

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυναμικής παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών σε αυτές τις περιοχές, το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.