Λέρος: Πού στρέφονται οι έρευνες για την απώλεια του στρατιωτικού υλικού από τη Ναυτική βάση

Λέρος: Πού στρέφονται οι έρευνες για την απώλεια του στρατιωτικού υλικού από τη Ναυτική βάση Facebook Twitter
0

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες στη Ναυτική βάση τις Λέρου μετά την απώλεια στρατιωτικού υλικού μέσα από τις αποθήκες.


Οι αρχές αναζητούν τώρα στοιχεία και προσανατολίζονται πλέον στο σενάριο της κλοπής «εκ των έσω» καθώς δεν διαπιστώθηκαν ίχνη διάρρηξης ή παραβίασης. Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο τις Αντιτρομοκρατικής που συνδράμει τους ειδικούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις έρευνες που διεξάγουν. Παράλληλα με το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, στο νησί έφτασε και ειδικό κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, που θα βοηθήσει στις έρευνες των Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΔΑΕΒ.


Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΝ, η απώλεια του υλικού διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από την πλήρη καταμέτρηση του υλικού για την παράδοση παραλαβή στο νέο υπεύθυνο της αποθήκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά διαπιστώθηκε ότι λείπει στρατιωτικό υλικό μέσα από έτοιμους σάκους μάχης, που προορίζονται για τις αποστολές των κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε η απώλεια δύο αντιαρματικών όπλων, αμυντικές χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες κατά προσωπικού αλλά και εκρηκτικές ύλες και ποσότητα βραδυφλεγούς φιτιλιού. Μετά την ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζητήθηκε η επιστροφή στην Βάση τις Λέρου «ΥΝΤΕΛ», όλου του προσωπικού που είχε λάβει άδειες.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συγκεκριμένες αποθήκες οπλισμού έχουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας αλλά και κάμερες. Παράλληλα, κατά τον έλεγχο στα παράθυρα και τις πόρτες του χώρου δεν διαπιστώθηκαν ίχνη διάρρηξης ή παραβίασης.


Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που έφτασε στο νησί το πρώτο πράγμα που ζήτησε να δει είναι το υλικό από τις κάμερες και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Ωστόσο και λόγω συγκεκριμένων δεδομένων, αρχικά οι έρευνες στρέφονται στο εσωτερικό της ναυτικής βάσης, καθώς η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο μάλλον για κλοπή που έχει γίνει από μέσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε απογραφή στην αποθήκη χωρίς να διαπιστωθεί απώλεια όπλων ή πυρομαχικών. Τον Δεκέμβριο έγινε ακόμη μία απογραφή που ελέγχεται από τις Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο χρονικό διάστημα το περασμένο έτος αφαιρέθηκε το υλικό.


Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είναι πιθανό να έγινε σταδιακή αφαίρεση των υλικών. Τα υλικά αυτά δεν μπορεί να τα μεταφέρει κάποιος όλα μαζί, καθώς είναι ογκώδη και θα είχε καταγραφεί από τις κάμερες. Ενδεχομένως να αφαιρέθηκαν σταδιακά με τρόπο που έγινε αντιληπτός. 

Προς το παρόν, η βάση στην Λέρο έχει σφραγιστεί και θα γίνει έλεγχος στους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην αποθήκη σε βάθος διετίας αλλά και σε όσους υπηρετούσαν το τελευταίο διάστημα. Πρόθεση των Αρχών είναι να κληθούν για κατάθεση όσοι βρίσκονται στο νησί αλλά και όσοι έχουν αποστρατευθεί ή έχουν μετακινηθεί σε άλλες μονάδες εκτός της Λέρου. Παράλληλα, αναμένεται να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου, συλλογή υλικού DNA και θα χρησιμοποιηθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί αγκομαχά η ελληνική αγορά αυτοκινήτου

Αυτοκίνητο / Γιατί αγκομαχά η ελληνική αγορά αυτοκινήτου

Οι ταξινομήσεις καινούργιων Ι.Χ. στη χώρα μας σημείωσαν το πρώτο επτάμηνο του 2022 ελαφρά κάμψη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι κατηγορίες των ελαφρών και βαρέων φορτηγών, αλλά και των λεωφορείων.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ