Λέκκας για Νέο Βουτζά: Υπάρχει παράλειψη από την πολιτεία- Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί τα σπίτια

Λέκκας για Νέο Βουτζά: Υπάρχει παράλειψη από την πολιτεία- Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί τα σπίτια Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Για παράλειψη της πολιτείας, αναφορικά με τη χορήγηση οικοδομικών αδειών, επεσήμανε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για τα σπίτια που κινδυνεύουν να χαθούν στο ρέμα, έπειτα από την καθίζηση εδάφους, στον Νέο Βουτζά

Από μεγάλες περιοχές οικοδόμησης απουσιάζουν οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες , επεσήμανε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. «Το σπίτι θα μπορούσε να είχε διασωθεί, να ήταν ασφαλής η κατασκευή», συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας πλάνα από τις οικίες που έχουν βυθιστεί. 

Πρόκειται για πολύ απλό θέμα, που διδάσκεται στο δεύτερο έτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ο καθηγητής. «Ο εδαφικός μανδύας είναι ασταθής μανδύας. Όταν θεμελιώνουμε κατασκευές πάνω στον εδαφικό μανδύα, αμέσως ξέρουμε πως θα επακολουθήσουν τέτοια φαινόμενα. Ειδικά όταν αρχίζει και βρέχει, ειδικά όταν έχουμε δασικές πυρκαγιές και όταν υπάρχει υποσκαφή πρανών. Το ποτάμι κάτω από τα σπίτια ρέει συνεχώς επομένως αφαιρεί την υποστήριξη», εξήγησε. 

Σε ερώτηση για το αν έπρεπε να δοθούν οικοδομικές άδειες, επεσήμανε ότι αυτές δεν έχουν αντίκρισμα, επειδή δεν υπάρχουν γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. 

«Υπάρχει μία παράλειψη και από την πολιτεία, δίνει οικοδομικές άδειες αλλά χωρίς να έχουμε γνώση των γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών. Συνεπώς, είναι άδειες που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα στην ασφάλεια», επεσήμανε. 

Παράλληλα τόνισε ότι τόσο το γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος όσο και ο Σύλλογος Ελλήνων γεωλόγων έχουν προτείνει να υπάρχουν αυτές οι μελέτες για κάθε κατασκευή, γιατί «τέτοια θέματα αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε συνέχεια σε όλη την Ελλάδα». 

Αναφερόμενος στην περίπτωση των σπιτιών που κινδυνεύουν να τα «καταπιεί» το ρέμα, δήλωσε: «Εάν χτίστηκαν μέσα στο ρέμα, αυτό δημιουργεί εκ των προτέρων τεράστια προβλήματα. Ποιος έδωσε άδεια να χτιστεί μέσα στο ρέμα; Σε κάθε περίπτωση, έστω και εάν είναι δυσμενής η περιοχή, δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο, που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Θα μπορούσε να γίνει σωστή θεμελίωση». 

«Παλεύουμε με τον χρόνο»

 

Ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς και ο Ευθύμιος Λέκκας έκαναν σήμερα αυτοψία στον Νέο Βουτζά.

 

«Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται περίπου 400 μέτρα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Μπουρνούς και σημείωσε ότι οφείλεται σε τέσσερις αιτίες.

 

«Το ρέμα από κάτω με την ύγρανση στα υπόγεια εδάφη, αμέσως μετά η φωτιά του 2018 και οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν εκείνο τον χειμώνα, η μελέτη του μηχανικού και οι κατασκευές που έχουν γίνει σε αυτό το σπίτι, το οποίο έχει υποστεί τη μεγάλη καθίζηση. Τώρα έχει φύγει τρία μέτρα κάτω και πιέζει και το διπλανό», εξήγησε.

 

«Εμείς θέλουμε τώρα να σώσουμε τα υπόλοιπα σπίτια. Πρέπει να γίνουν τα ανακουφιστικά έργα, γιατί ο χρόνος πιέζει. Παλεύουμε με τον χρόνο», τόνισε ο δήμαρχος.



Σε κίνδυνο βρίσκονται επτά σπίτια. Οι οικογένειες που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση, ήδη τα έχουν εγκαταλείψει, ενώ διακόπηκε η υδροδότηση και η ηλεκτροδότησή τους. Υπάρχει έντονη ανησυχία με τη διολίσθηση των εδαφών, για την περίπτωση που ο καιρός επιδεινωθεί και υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις, επεσήμανε ο κ. Μπουρνούς.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ