Κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ που θα υπηρετούν στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

 

Το πρόγραμμα των κινήτρων θα υλοποιηθεί με νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί επί μακρόν με την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήλωσε ο κ. Κικίλιας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σύρο.

 

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, εκπαιδευτικά κίνητρα για τις οικογένειες των γιατρών που θα υπηρετούν σε αυτές τις περιοχές, αλλά και μοριοδότηση και αναβάθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με το βαθμό ενός γιατρού στο ΕΣΥ.

 

Με αυτό τον τρόπο «θα είναι ελκυστικό για έναν νέο συνάδελφο που τελειώνει την Ιατρική και παίρνει την ειδικότητά του, να πάει σε μια νησιωτική ή σε μια ακριτική περιοχή, να μπορεί να συνυπηρετήσει με τον σύζυγο ή την σύζυγο από το ευρύτερο Δημόσιο ή τον Στρατό, να έχει οικονομικές απολαβές τέτοιες που να μπορεί να ζήσει με την οικογένειά του στην περιφέρεια, να έχει φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

 

Παράλληλα, συνέχισε, έπειτα από ένα χρονικό διάστημα 5 ή 7 ετών, στο οποίο de facto δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί, ο γιατρός θα μπορεί να διεκδικήσει έναν ανώτερο βαθμό σε νοσοκομείο ή μονάδα Υγείας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.