Καθηγητής λυκείου που κατηγορείται για χυδαία σεξουαλικά υπονοούμενα σε μαθήτριες θέλει να ξαναμπεί σε τάξη

Καθηγητής λυκείου που κατηγορείται για χυδαία σεξουαλικά υπονοούμενα σε μαθήτριες θέλει να ξαναμπεί σε τάξη Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Ένας μαθηματικός που είχε τεθεί σε αργία λόγω καταγγελιών για σεξουαλικά υπονοούμενα και σεξιστικά σχόλια, σε λύκειο νησιού του Αιγαίου, ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η σχετική απόφαση. 

Ο καθηγητής είχε παραπεμφθεί τόσο στο πειθαρχικό συμβούλιο όσο και στα Ποινικά δικαστήρια, καθώς φέρεται να  άφηνε σεξουαλικά υπονοούμενα μέσα στην τάξη, κάνοντας σεξιστικά σχόλια σε μαθήτριες και μιλώντας αγενώς σε αλλοδαπούς μαθητές.

Ο μαθηματικός δίδασκε στις Α΄ και Γ΄ τάξεις του Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2012-2013 και η συμπεριφορά του καταγγέλθηκε αρκετές φορές από μαθητές, μαθήτριες και γονείς. 


Μετά τις καταγγελίες, διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) στην οποία καταγράφηκαν περιστατικά μεταξύ του καθηγητή και των μαθητών.

Κατά την ΕΔΕ, καταγράφηκαν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο μαθηματικός είχε πει σε μαθήτρια που ήθελε να την πείσει να συμμετάσχει στην ομάδα του πινγκ-πονγκ : «θέλω να έρθεις στην ομάδα γιατί ξέρω ότι παίζεις καλά τα μπαλάκια».

Ακόμη, όταν από μαθητή δόθηκε λάθος απάντηση για το πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης ο εκπαιδευτικός είπε: «Παίρνουμε την τάδε συνάρτηση και τη χώωωωωνουμε (συνοδευόταν και ανάλογη κίνηση) στην άλλη συνάρτηση», ενώ ρώτησε μαθήτρια με υπονοούμενο: «Πολύ λεπτά και μακριά δάχτυλα έχεις. Παίζεις κάποιο όργανο;»


Επίσης, σε μαθητή ο οποίος ανέφερε ότι έτρωγε φρούτα, τον ρώτησε: «Τι, μπανάνες; Μακριές; Κοντές; Ίσες ή κυρτές;».

Σύμφωνα με τους μαθητές, ο καθηγητής μιλούσε περιφρονητικά στους αλλοδαπούς μαθητές: «Αλβανέ εσύ θα πεις μάθημα;», «ήρθαν οι Αλβανοί και μας πήραν τις δουλείες», «έχει καμιά τουρίστρια κάτω γιατί μας τις έχουν πάρει όλες οι Αλβανοί», «μην τρώτε μεγάλα ψάρια γιατί είναι μολυσμένα αφού τρώνε λαθρομετανάστες», κ.λπ.


Παράλληλα, όπως αποδείχτηκε, ο καθηγητής σήκωνε στον πίνακα συχνότερα τα κορίτσια από ότι αγόρια, εστιάζοντας το βλέμμα του στα οπίσθια τους, γεγονός που είχε γίνει αντιληπτό από την πλειονότητα των μαθητών.

Αφού έγιναν οι καταγγελίες των γονέων για τα εν λόγω περιστατικά, άρχισε να εκφοβίσει τόσο τους γονείς, όσο και τους μαθητές, με τις φράσεις: «όποιος γονέας βάλει την υπογραφή του στην καταγγελία θα έχει να κάνει μαζί μου», κ.λπ.


Ο εκπαιδευτικός προσέφυγε στην Διοικητική Δικαιοσύνης ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ως μη νόμιμη, η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία τέθηκε σε προσωρινή αργία, υποστηρίζοντας, ότι η θέση σε αργία δεν αποσκοπεί στο να τον εξαναγκάσει να συμμορφωθεί, αλλά τον τιμωρεί για πειθαρχικό αδίκημα που δήθεν διέπραξε, ως «ποινή υπόνοιας», παραβιάζοντας έτσι το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τον Υπαλληλικό Κώδικα.


Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς «η ποινή» είναι δυσανάλογη με τα όσα του αποδίδονται και δεν τηρήθηκε το άρθρο 20 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι πριν την ποινή έπρεπε να κληθεί να παρέχει εξηγήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"Ο καθηγητης σηκωνε τις μαθητριες στον πινακα για να δει τα οπισθια τους", αυτο τωρα πως μπορει να αποδειχθει; Απαγορευεται να σηκωνεις κοπελες στον πινακα, να λυσουν ασκηση; Επισης, δεν αποκλειεται να μην τον χωνευσαν για τον χ,υ λογο πχ κακοι βαθμοι, αυστηρος κλπ κ ολοι μαζι να παιρναν μια λεξη του για κατι κ να τη φουσκωναν χ100, ωστε να τον διωξουν;
Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η ΕΔΕ και η υπόθεσή του είναι στο στάδιο της ΕΔΕ λέει το άρθρο. Απλά αυτός θέλει να διδάσκει αντί να είναι σε αργία.Δεν απαγορεύεται να σηκώνεις κοπέλες στον πίνακα, αλλά όταν τις σηκώνεις στον πίνακα πρέπει να προσέχεις αυτό που γράφουν στον πίνακα και όχι τα οπίσθιά τους, κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις;