Σε λέμβο μεταναστών που έφτασε στο Κατάκολο Ηλείας επέβαιναν κατά δήλωσή τους 20 Τούρκοι αστυνομικοί, 10 Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, βουλευτής κι ένας δημοσιογράφος, όλοι κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία.

 

Σύμφωνα με το ilialive, οι πολιτικοί πρόσφυγες, μιας κι αναμένεται να αιτηθούν πολιτικού ασύλου, ήρθαν στην Ελλάδα με το αλιευτικό σκάφος «NEMO».

 

Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι 20 Τούρκοι αστυνομικοί - «Γκιουλενιστές» όπως λένε στην χώρα τους και 10 Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη.

 

«Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί», λέει ένας από τους αστυνομικούς, δείχνοντας φωτογραφία στο κινητό του με την στολή του ώστε να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ», προσθέτει. 

 

Κατάκολο: «Τούρκοι αστυνομικοί και στελέχη του PKK σε λέμβο μεταναστών» - Όλες οι πληροφορίες

 

Ο Αζάντ, είναι μια άλλη περίπτωση- Κούρδος που διώχθηκε και φυλακίστηκε για τρία χρόνια από το καθεστώς Ερντογάν. 

 

«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή».

 

Κατάκολο: «Τούρκοι αστυνομικοί και στελέχη του PKK σε λέμβο μεταναστών» - Όλες οι πληροφορίες

 

«Ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ελλάδας, να προδώσει τον Οτσαλάν. Έχουμε πολλά κοινά Κούρδοι και Έλληνες. Το πιο σημαντικό από όλα, ο κοινός εχθρός, οι Τούρκοι. Η πολιτική τους δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν φύγει ο Ερντογάν. Όποια κυβέρνηση και να υπάρξει θα κάνει τα ίδια. Για τους Κούρδους τα πράγματα είναι δύσκολα, ακόμα και στην περιοχή του Κουρδιστάν. Κάθε κίνηση και εκεί ελέγχεται αυστηρά, δεν τολμάς ούτε το όνομα σου να πεις, οι αρχές καταγράφουν τα πάντα. Αν εκφραστείς υπέρ των Κούρδων σε περιμένει φυλακή και βασανιστήρια, είσαι αυτομάτως εχθρός των Τούρκων», προσθέτει ο Αζάντ, σημειώνοντας πως οι πολιτικοί της Τουρκίας έχουν σχέσεις με τους τζιχαντιστές του ISIS.

 

Ο ίδιος πιστεύει πως θα νιώσει ασφαλής αν καταφέρει να φτάσει στη Σουηδία, ειδάλλως φοβάται πως η φυλακή τον περιμένει, ενώ αποκαλύπτει επίσης πως ανάμεσα στους 65 επιβαίνοντες του σκάφους είναι και ένας Κούρδος βουλευτής αλλά και Κούρδοι πανεπιστημιακοί που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαφύγουν από την Τουρκία.