Την ώρα που τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα ανέρχονται σε 3.500, συνεχίζεται η ανταλλαγή ευθυνών για το ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για το κόψιμο των δέντρων

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της «το τραγελαφικό είναι πως ενώ το κλάδεμα των δέντρων κοντά στα καλώδια έχει καταστεί υποχρεωτικό από το 1967, εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα το ελληνικό κράτος δεν έχει κατορθώσει να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιος είναι αρμόδιος για να το κάνει».

 

Πιο αναλυτικά, στο ΦΕΚ της 6ης Οκτωβρίου 1967, με τίτλο «Περί εγκρίσεως Κανονισμών διά την Εγκατάστασιν και Συντήρησιν Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας», αναφέρεται ότι όπου υπάρχουν δένδρα πλησίον αγωγών γραμμών ενεργείας δέον να κλαδεύωνται, ώστε ούτε η κίνησις των δένδρων ούτε η αιώρησις ή το ηυξημένον βέλος των αγωγών κατά τη διάρκεια αέρος ή χιονοθυέλλης ή λόγω υψηλοτέρας θερμοκρασίας να φέρη εν επαφή τους αγωγούς με τα δένδρα».

 

«Ούτε εκείνη η υπουργική απόφαση ούτε όποιες άλλες ακολούθησαν τα επόμενα 54 χρόνια κατόρθωσαν να προσδιορίσουν ποιος πρέπει να κάνει τι» αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι αυτό είναι το ΦΕΚ του 1967 επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ στο έγγραφο που απέστειλε στις 15 Ιανουαρίου σε τρία δασαρχεία και στους δήμους της Β. Αττικής για να ζητήσει τη συνδρομή τους για το κλάδεμα των δέντρων. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ πρόκειται για μία τυπική διαδικασία καθώς το ίδιο έγγραφο αποστέλλεται κάθε χρόνο από τον ΔΕΔΔΗΕ. 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο. «Τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για την αποκατάσταση των ζημιών», σημειώνεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση χωρίς όμως να δίνεται εκτίμηση για τον χρόνο πλήρους αποκατάστασης των βλαβών στη μέση τάση, ενώ, σύμφωνα με τεχνικούς της εταιρείας, ακόμη και μετά την αποκατάσταση αυτών, θα χρειαστούν μέχρι και δύο ημέρες προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες στη χαμηλή τάση.

 

Σε πολλά νοικοκυριά το ρεύμα έχει επανέλθει με την αποκατάσταση της γραμμής μέσης τάσης, όμως επειδή διαθέτουν τριφασική παροχή δεν έχει επανέλθει πλήρως η ηλεκτροδότηση, ενώ υπάρχου πολυκατοικίες που η ηλεκτροδότηση δεν έχει επανέλθει σε όλα τα διαμερίσματα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»