Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία προς Λαμία από τον κόμβο Καλυφτάκη

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία προς Λαμία από τον κόμβο Καλυφτάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» με την αστυνομία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 11 σήμερα μέχρι και την ύφεση των φαινομένων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας

  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Επίσης, σύμφωνα με την Τροχαία τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση της κυκλοφορία παντός είδους βαρέων οχήματων μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση

  •  η απαγόρευση ισχύει από τις 9.30 το πρωί σήμερα, έως την ύφεση των φαινομένων και
  • στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΕΟ Ελευσίνας-Θηβών,
  • στο τμήμα της από το 5ο χιλιόμετρο (πρατήριο υγρών καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας, στο 30ό χιλιόμετρο.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία προχώρησε το πρωί σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ -και στα δύο ρεύματα, λόγω χιονόπτωσης.

Κύρια αιτία εκδήλωσης των φαινομένων και της επικράτησης χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, οι οποίες θα υποχωρήσουν περισσότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τη Βορειοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από σήμερα το μεσημέρι προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στα ηπειρωτικά, ενώ στα νότια νησιωτικά τμήματα θα συνεχιστούν οι τοπικές καταιγίδες και θα πλήξουν τις νότιες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται αύριο, Πέμπτη.

Την ίδια ώρα  από νωρίς το πρωί χιονίζει ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ αντίθετα στους κεντρικούς οδικούς άξονες από τη Λαμία προς τον Δομοκό, από τη Λαμία προς την Άμφισσα και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι τα μηχανήματα δίνουν μία μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, αφού η χιονόπτωση σε ένα υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα είναι ιδιαίτερα έντονη και ακατάπαυστη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας, αλλά και στην Παύλιανη της Λαμίας, το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 50 πόντους ενώ στα ορεινά χωριά της Υπάτης έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους.

Οι δρόμοι από Λαμία προς Δομοκό παραμένουν ανοιχτοί αφού δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς ρίχνουν συνεχώς αλάτι και περιπολούν σε όλο το οδικό δίκτυο. Το ίδιο και στο δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα στην περιοχή του Μπράλου.

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και ιδιαίτερα στις Ράχες Τυμφρηστού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες, καθώς αρκετές φορές από το πρωί η κυκλοφορία γίνονταν με δυσκολία.

Η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι μεγάλη στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και την περιοχή του Δομοκού, ενώ με απόφαση του δημάρχου Δομοκού δεν λειτουργούν τα σχολεία και λόγω της χιονόπτωσης αλλά και λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Ακόμη δεν λειτουργεί το γυμνάσιο και λύκειο της Υπάτης με απόφαση του δημάρχου Λαμίας καθώς ήταν δύσκολη η συγκοινωνία για τη μεταφορά των μαθητών λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα οδικά δίκτυα των νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας όπου καλούνται οι οδηγοί να έχουν οπωσδήποτε αλυσίδες.

Έτσι αλυσίδες χρειάζονται για τους οδηγούς που κινούνται είτε από την Αράχωβα είτε από τον Επτάλοφο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, όπως επίσης χρειάζονται αλυσίδες για αυτούς που κινούνται από το Καρπενήσι προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου. Επίσης είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για αυτούς που κινούνται από το Καρπενήσι προς Φουρνά και Καρδίτσα, από το Καρπενήσι προς την Δομνίστα και από το Καρπενήσι προς Προυσό και Αγρίνιο.

Επίσης στο νομό της Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στο δρόμο από Λιδωρίκι προς Καλοσκοπή, ενώ προβλήματα υπάρχουν στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα ορεινά χωριά της Φωκίδας.

Στο εθνικό δίκτυο υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις στον δρόμο Λαμίας-Αθηνών, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι περιπολίες των εκχιονιστικών μηχανημάτων είναι συνεχείς.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα τεθούν σε εφαρμογή οι προγραμματισμένες για σήμερα ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία, στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν τεθεί από χθες σε εφαρμογή προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου λόγω εκτέλεσης εργασιών. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στο μεταξύ, στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, (χωρίς αλυσίδες διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Φλώρινας).

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται και στο Πήλιο από τα ξημερώματα, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Από τα πρώτα προάστια του Βόλου και συγκεκριμένα από το ύψος της Άλλης Μεριάς και του Άνω Βόλου, η χιονόπτωση είναι εξαιρετικά έντονη και στα Χάνια μέσα σε μερικές ώρες το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Όμως όλοι οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, αφού από χθες τη νύχτα επιχειρούν 48 αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου έπεσε στους -5 βαθμούς και επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο χωριό Πουρί, κοντά στην Ζαγορά, η χιονόπτωση είναι τόσο έντονη που δεν υπάρχει ορατότητα μεγαλύτερη από δύο μέτρα.

Ωστόσο επισημαίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ότι όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και σε μεγάλη ένταση και οι οδηγοί θα πρέπει να επιδεικνύουν υπομονή στην προσπάθεια αποχιονισμού των δρόμων.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν λειτούργησαν, αφού τα πάντα είναι καλυμμένα με άφθονο χιόνι από το ύψος του Νεοχωρίου και νοτιότερα.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στην Όθρυ, όπου η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού.

Στον Βόλο επικρατεί τσουχτερό κρύο. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας στις 10 το πρωί ήταν 5 βαθμοί, αλλά η αίσθηση είναι γύρω στο μηδέν εξαιτίας του ανέμου και της έντονης βροχής.

Στις Σποράδες προς το παρόν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση δεν υπάρχουν, αφού η Περιφέρεια Θεσσαλίας μερίμνησε προληπτικά και μεταφέρθηκαν γεννήτριες από τον ΔΕΔΔΗΕ, για να συνδράμουν αν παρουσιαστεί πρόβλημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τη νύχτα και σε πολλές περιοχές του νομού Ιωαννίνων, ακόμη και μέσα στην πόλη.

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της χιονόπτωσης, όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σήμερα θα παραμείνουν κλειστά. Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες βρίσκονται από τη νύχτα στους επαρχιακούς δρόμους και ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτό, ενώ είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω των χιονοπτώσεων, πού σημειώνονται μετά το Μέτσοβο και κυρίως στα Γρεβενά, απαγορεύτηκε προσωρινά, η κυκλοφορία για νταλίκες και φορτηγά. Η αστυνομία σταματάει την κυκλοφορία τους, στα διόδια Δροσοχωρίου της Εγνατίας Οδού.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ