Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος: Πού επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα από τους τοξικούς καπνούς - Σε εξέλιξη η φωτιά

Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος: Πού επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα από τους τοξικούς καπνούς - Σε εξέλιξη η φωτιά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η φωτιά στο εργοστάσιο ανακυκλώσιμων πλαστικών στη Μεταμόρφωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για δεύτερη ημέρα, στέλνοντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους, τοξικούς καπνούς τις τελευταίες 28 ώρες. 

Κατόπιν αιτήματος του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών απέστειλε στοιχεία σχετικά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από το τοξικό νέφος.

Ακολουθούν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (σ.σ έως αργά το απόγευμα του Σαββάτου) με την εκτίμηση για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στις γύρω περιοχές: 

-Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.

– Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 (τα οποία πιθανώς επηρεάστηκαν και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την διακοπή της κυκλοφορίας).

Τμήμα του κτηρίου έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τον ταξίαρχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννη Παλιούρα που έκανε λόγο για «δύσκολη επιχείρηση» περιγράφοντας την κορύφωση της πυρκαγιάς: «Οι δυνάμεις ήταν πολλές. Οι φλόγες ήταν τεράστιες, περίπου 30 μέτρα, όπως και ο καπνός. Είχαμε δυσκολίες λόγω της έκτασης του εργοστασίου αλλά και των πυκνών καπνών που είχαν καλύψει το λεκανοπέδιο της Αττικής».

«Η φωτιά δεν άκουγε τίποτε λόγω του είδους των υλικών», πρόσθεσε. «Ένα τμήμα του κτηρίου έχει καταρρεύσει, η στατικότητα του κτηρίου έχει επηρεαστεί και είναι δύσκολη η κατάσβεση»

Η φωτιά έχει μεν οριοθετηθεί, αλλά συνεχίζει να καίει πλαστικά, όπως δήλωσε στο LiFO.gr αξιωματικός της πυροσβεστικής. Στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 14 οχήματα. 

Ζερεφός: Βάλτε βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες

Χθες το βράδυ, ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, προέτρεψε τους κατοίκους να καλύψουν τις χαραμάδες των εισόδων στα σπίτια τους για να κρατήσουν εκτός τα αιωρούμενα σωματίδια. 

Η πυρκαγιά κατακαίει πλαστικά, πάσης φύσεως ανακυκλώσιμα υλικά και χαρτιά. «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά τότε εκλύονται υπό συνθήκες πολύ τοξικές ουσίες, διοξίνες, φουράνια και άλλα», όπως συμβαίνει όταν καίγονται προϊόντα του πετρελαίου, εξήγησε ο καθηγητής.

Συμβούλευσε δε τους κατοίκους να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στις οριζόντιες χαραμάδες κάθε εισόδου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που θα μπουν στα σπίτια τους. Παράλληλα συνέστησε στους πεζούς να βαδίζουν κάθετα στην κατεύθυνση των ανέμων και όχι κόντρα σε αυτούς (σ.σ στο μέτρο του δυνατού).

Για τα αιωρούμενα σωματίδια, υπογράμμισε πως «κανείς δεν ξέρει πως λειτουργούν στα πνευμόνια μας όταν τα εισπνεύσουμε [...] Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και έχουν κλειστά παράθυρα και τα κλιματιστικά σε ανακύκλωση του αέρα».

Καλό πλύσιμο στα λαχανικά ή και πέταμα

Όσο για τα τρόφιμα και τις καλλιέργειες πάνω στις οποίες ενδέχεται προσγειωθούν τα αιωρούμενα σωματίδια από τη φωτιά, ο κ. Ζερεφός συμβουλεύει να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή και πολύ σχολαστικά, ώστε να φύγει η όποια «μαυρίλα» ενώ στην περίπτωση που έχουν δεχθεί μεγάλη ποσότητα σωματιδίων καλό θα είναι να μην καταναλώνονται.

Σε ότι αφορά τον καπνό, εκτιμά πως δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν βοριάδες και, αν η πυρκαγιά σβήσει ως σήμερα το απόγευμα, το νέφος θα αραιώσει. «Όλα εξαρτώνται από το πότε θα σβήσει η φωτιά, όλος αυτός ο όγκος καίγεται ταυτόχρονα και κάνει δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής», εκτιμά ο καθηγητής.

SMS από το 112

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου, έκτακτο μήνυμα προς τους πολίτες εστάλη μέσω της γραμμής 112. «Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή του καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη», σημειωνόταν στο SMS προς τους κατοίκους και τους περαστικούς των γύρω περιοχών. Το μήνυμα ήταν γραμμένο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες «για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας λόγω επικίνδυνων εκπομπών (καπνός)». Οι συστάσεις προς τους πολίτες «ιδίως στην ευρύτερη περιοχή»:
• Αποφύγετε την έκθεση στη ροή του καπνού
• Αποφύγετε τις μετακινήσεις – Παραμείνετε σε ανοιχτούς και αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν
• Κλείστε ερμητικά όλα τα παράθυρα και πόρτες και μείνετε εντός του σπιτιού
• Συνιστάται τα κλιματιστικά να βρίσκονται σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα όπου διατίθεται
• Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή νιώσετε δυσφορία
• Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ