Ηλεκτρικό καλώδιο θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα

Ηλεκτρικό καλώδιο θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα Facebook Twitter
1

Το ξεπέρασμα των τελευταίων εμποδίων για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα (Eurasia Interconnector) θα επιδιώξουν σύμφωνα με το  Greek Money στην τριμερή τους συνάντηση στη Λευκωσία την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, ο υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Συλικιώτης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) της Ελλάδος κ. Ασ. Παπαγεωργίου.

Το καλώδιο αυτό, στην πλήρη του μορφή, θα έχει μήκος 870 χιλιόμετρα, τα 200 χιλιόμετρα θα συνδέουν το Ισραήλ με την Κύπρο και τα υπόλοιπα 670 χιλιόμετρα την Κύπρο με την Κρήτη. Εφόσον κατασκευαστεί, θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος ως και 2.000 μεγαβάτ. Το συνολικό κόστος κατασκευής προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Υπολογίζεται ότι το 1/3 αυτού θα αφορά στην κατασκευή του κομματιού από το Ισραήλ ως την Κύπρο και το υπόλοιπο το κομμάτι από την Κύπρο ως την Κρήτη. Οι εκτιμήσεις όμως είναι ότι το καλώδιο, που θα βρίσκεται στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, θα αποφέρει κέρδη 17,5 δις. ευρώ κατά τη λειτουργία του. Και φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούνται οι προοπτικές της διασύνδεσης με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, σε μία περίοδο που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη, μετά και από την απόφαση της Γερμανίας να απεμπλακεί από την πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υποθαλάσσιο καλώδιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2016, εφόσον η κατασκευή ξεκινήσει το 2013. Εκτιμάται ότι η διάρκεια κατασκευής του θα φθάσει τους 36 μήνες. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα είναι η ΔΕΗ από την Ελλάδα, η ΔΕΗ - Quantum από την Κύπρο και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Ελλάδα / Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά έναν άνδρα, φερόμενο ως κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος φέρεται να διέμενε με την 38χρονη σε διαμέρισμα στα Λαδάδικα που είχε νοικιαστεί μέσω Airbnb
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια