Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Συμφωνία για υποθαλάσσιο καλώδιο

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου Facebook Twitter
0

Συμφωνία γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας υπογράφουν σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συμφωνία αφορά στην πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι βάσεις της οποίας μπαίνουν σήμερα στην Αθήνα με τις υπογραφές στη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η συμφωνία Αθήνας-Καϊρου προσφέρει και «διαβεβαιώσεις» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλασσίων ζωνών της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες των ίδιων πηγών, υπάρχει ρητή σχετική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών στις ΑΟΖ και στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου που θα υπογραφτεί σήμερα θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας.

Θα εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ