BREAKING NEWS

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
5

Η Κίναρος έχει έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πριν χρόνια είχε υπάρξει μια είδηση πως η Τρόικα τάχα ζήτησε εκκένωση μικρών νησιών.   

  

Μετά βγήκε και μια λίστα με τα νησιά που έχουν πληθυσμό κάτω από 150 κατοίκους.

 

Ιδού:

• Γαύδος 150
• Γαϊδουρονήσι 3
• Αντίψαρα 4
• Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
• Περιστέρα 5
• Πιπέρι 2
• Δήλος 14
• Μακρόνησος 5
• Κάτω Κουφονήσι 60
• Ηρακλειά 151
• Ψέριμος 130
• Φαρμακονήσι 74
• Τέλενδος 54
• Αρκιοί 54
• Λέβιθα 8
• Γυαλί 10
• Σαρία 22
• Κίναρος 2
• Δοκός Ύδρας 43
• Καστός Λευκάδας 78
• Αντικύθηρα 44
• Αντίπαξοι 64

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Στο χωριό στην βόρεια πλευρά του νησιού διασώζονται μόνο δυο σπίτια και το ξωκλήσι το Αγίου Γεωργίου... Φωτ.: Σαράντης Σίψας
Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Φωτ.: Σαράντης Σίψας

 

Ένας αναγνώστης των ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΩΝ διαβάζοντας τη λίστα, πρόσεξε για κάποιο περίεργο λόγο την Κίναρο που είχε δύο (2) κατοίκους.

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Μικές και Ειρήνη, όταν ζούσε ακόμη ο Μικές... Φωτ.: Ηλίας Προβόπουλος

Και έτσι άρχισε το γκουγκλάρισμα για την Κίναρο. Τι είναι αυτό το νησί τελοσπάντων και ποιοι είναι αυτοί οι δύο που μένουν εκεί; Και πώς περνάνε; Και τι κάνουν εκεί όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το χειμώνα;

Τα ονόματά τους: Μικές και Ειρήνη. Σύμφωνα με άρθρο του συγγραφέα και λαογράφου Γ. Λεκάκη, στην απογραφή του 1951 μετρήθηκαν στο νησί 12 κάτοικοι. «Οταν η Ελλάδα είχε πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια, στο νησί ζούσαν 8 οικογένειες. Τώρα που έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια, ζει μόνο μία», είχε πει με παράπονο ο κ. Μικές.

 

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Φωτ.: Ηλίας Προβόπουλος

Από ένα παλιό ρεπορτάζ, τότε που και ο γιος τους ζούσε στο νησί:

«Από την Αυστραλία, στην Κίναρο»

Ο Μικές Κατσοτούρχης και η σύζυγός του Ειρήνη καθώς και ένα από τα τρία παιδιά τους, ο γιος τους Γιώργος, αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη ήπειρο, τη μακρινή Αυστραλία, αλλά τελικά επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα, στη μικρή κουκίδα του ελληνικού χάρτη που τόσο πολύ αγάπησαν.

Πρόκειται για τους τρεις μόνιμους κατοίκους της Κινάρου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων και απέχει 18 ν.μ. από την Αμοργό. «Εγώ και η σύζυγός μου Ειρήνη μένουμε στην Κίναρο τα τελευταία δέκα χρόνια. Πριν από έξι μήνες, ο γιος μου που έμενε στην Αυστραλία πήρε και εκείνος την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μείνει μαζί μας στη νησίδα» λέει ο 65χρονος Μικές Κατσοτούρχης και εξηγεί τους δεσμούς που έχουν ως οικογένεια με αυτό τον τόπο:

«Η γυναίκα μου είναι γέννημα-θρέμμα από εδώ, ενώ εγώ είμαι από την Κάλυμνο. Το 2000 λοιπόν αποφασίσαμε να μείνουμε στη νησίδα γιατί ήταν το όνειρο της συζύγου μου. Εδώ έχουμε ένα μικρό σπιτάκι και ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος, οπότε τα καταφέρνουμε. Η καθημερινότητά μας είναι ήρεμη και γαλήνια. Ασχολούμαστε με τα ζώα μας, ψαρεύουμε και η ζωή μας κυλά ήσυχα. Μας αρέσει η απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο κ. Μικές, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του 33χρονου γιου του να αλλάξει άρδην τη ζωή του, αφού εγκατέλειψε το όνειρο για μια καλύτερη τύχη επιστρέφοντας σε έναν έρημο τόπο λέει:

«Ο γιος μου είναι οικοδόμος και μάγειρας. Ομως δεν άντεξε τη ζωή στην Αυστραλία. Βλέπετε, υπάρχουν τα γονίδια. Ερχόταν από μικρό παιδί στην Κίναρο, του άρεσε και έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση. Ετσι, φέτος, θα περάσουμε το Πάσχα οι τρεις μας, ψήνοντας το αρνάκι μας στο φούρνο» λέει με χαρά ο κ. Μικές, ενώ τονίζει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που δέχονται επισκέψεις, όπως από τον νομάρχη Δωδεκανήσου, αλλά και από άλλους γνωστούς και φίλους.

«Περνάει πολύς κόσμος από εδώ και είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Μια φορά την εβδομάδα, επίσης, έρχεται σκάφος από την Αμοργό και μας προμηθεύει με τα απαραίτητα αγαθά». Τέλος, όσον αφορά τους κινδύνους που κρύβει η ερημιά, ο κ. Μικές λέει: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κινδυνέψει. Πριν λίγο καιρό η σύζυγός μου αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Δεν έχουμε κανένα παράπονο αφού οι άνδρες του Λιμενικού είναι πάντα δίπλα μας».

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Φωτ.: Μπάμπης Κωνσταντάτος.
Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Το σπιτάκι των Θηραίων στο βουνό.. Φωτ.: Μπάμπης Κωνσταντάτος.

 

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Το ορεινό σπιτάκι είναι το καταφύγιο της Ειρήνης τους μήνες του χειμώνα.... Φωτ.: Μπάμπης Κωνσταντάτος.Κι από ένα ακόμη παλιότερο.  

Με κόκορα βραστό και κάνα ποτήρι κρασί θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα ο Μικές Κατσοτούρχης, που μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη είναι οι μοναδικοί κάτοικοι στη νησίδα Κίναρο, που βρίσκεται 35 μίλια από την Κάλυμνο. 

«Ζούμε μόνοι μας εδώ και αυτό μας αρέσει πάρα πολύ», λέει ο 64χρονος Μικές που θα περάσει και τις φετινές γιορτές μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια του. Οι δύο γιοι του βρίσκονται στην Αυστραλία και η κόρη του εργάζεται στην Κάλυμνο. «Είναι δύσκολο να έρθει η κόρη μας, αλλά ούτε να πάμε εμείς εκεί μπορούμε γιατί τώρα έχει κακοκαιρία, τα ταξίδια είναι δύσκολα και έτσι θα παραμείνουμε στο νησάκι μας τα Χριστούγεννα», λέει το ζεύγος Κατσοτούρχη. 

Οι ερημίτες του Αιγαίου ζουν μια ήσυχη ζωή. Ασχολούνται με τα ζώα τους και περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι για να δουν άνθρωπο στην Κίναρο. «Φέτος είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Καλύμνου- Λέρου κ. Παΐσιος, ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και η έπαρχος Καλύμνου- Λέρου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού, που μας έφεραν δώρα για τα Χριστούγεννα και τους ευχαριστούμε πολύ», λέει ο κ. Κατσοτούρχης που εύχεται σε όλους υγεία, χαρά και αγάπη. «Την Ακολουθία των Χριστουγέννων θα την παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση, αν και τον τελευταίο καιρό δεν την ανοίγουμε συχνά γιατί δεν θέλουμε να βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα που μας προκαλούν θλίψη», προσθέτει με απογοήτευση.  [Ήταν ο Δεκέμβρης του 2008, όταν δόθηκε η συνέντευξη.]


Σημειώνεται ότι το ζεύγος Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κίναρο πριν από 8 χρόνια, αλλά οι γονείς της Ειρήνης που κατάγονταν από την Αμοργό έμεναν εκεί και πριν από τον πόλεμο.

____________

Εκεί πήγε ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος με την εκπομπή "Σε φόντο γαλάζιο"

 

 

Έχει κατά τη γνώμη μου μεγάλο ενδιαφέρον. Η ζωή τους, οι δυσκολίες που περνούσαν αυτοί οι «σύγχρονοι Ροβινσώνες», η αγάπη τους για την Ελλάδα και τον τόπο τους.

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Η κυρία Ειρήνη ζει πλέον μόνη στο νησί... Φωτ.: Ηλίας Προβόπουλος

Με ένα γκουγκλάρισμα όμως είδα πως το παραμύθι τελείωσε, όπως κάποτε τελειώνουν όλα. Πριν δυο καλοκαίρια ο Μικές πέθανε. 

 

Αντιγράφω απ' την Ροδιακή:

 

Έφυγε από τη ζωή ο ακρίτας της Κινάρου
Φυλούσε Θερμοπούλες για χρόνια στην βραχονησίδα

Έφυγε από τη ζωή ο Νομικός Κατσοτούρχης ένας από τους ακρίτες του Αιγαίου και από τους τελευταίους κατοίκους της νησίδας Κίναρος.

Ο μπαρμπα-Μικές όπως ήταν γνωστός έμενε τα τελευταία χρόνια στο μικρό αυτό νησί της Δωδεκανήσου με τη σύζυγό του Ειρήνη Θηραίου από την Αμοργό φυλάσσοντας Θερμοπύλες.


Σε συλλυπητήριο Μήνυμά του ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρει τα εξής:

«Έφυγε από τη ζωή ο Μικές Κατσοτούρχης, ο Μπαρμπά Μικές όπως τον φώναζαν οι γνωστοί και οι φίλοι, για το μεγάλο και χωρίς γυρισμό ταξίδι. Ένας άνθρωπος ήρεμος, σεμνός, ολιγαρκής, ένας άνθρωπος που επέλεξε με τη σύζυγο του Ειρήνη να δώσει ζωή στη βραχονησίδα της Κινάρου «Από τώρα θα μένω εγώ εδώ, αυτή είναι η πατρίδα μου και αυτός ο τόπος μου, έχω χρέος να τον προστατέψω» έτσι είπε και έκανε.

Ένας αυθεντικός ακρίτης, από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα να φυλούν τις Θερμοπύλες του Αιγαίου. Σήμερα αυτός ο γενναίος και γεμάτος ψυχή νησιώτης έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του, στο νησί του αλλά και σε όλους εμάς τους φίλους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει. Καλό ταξίδι και αιώνια ανάπαυση. Μπαρμπά Μικέ θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

  

***

 

Και τώρα; Τι να κρύβει, άραγε, το μέλλον για αυτό το ακριτικό νησάκι;

 

«Το νησί Κίναρος και σήμερα κατοικείται από την Κυρία Ειρήνη και τον γιο της, σας το βεβαιώνω διότι είμαι η κόρη της» μού είπε πριν λίγους μήνες η κόρη του Μικέ και της Ειρήνης.

 

Τα βλέμματα στράφηκαν στο νησί στις 11/2/2016 όταν εκεί συνετρίβη ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και έχασαν τη ζωή τους οι τρεις χειριστές... 

 

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο Facebook Twitter
Φωτ.: Σαράντης Σίψας

 

Ελλάδα
5

BREAKING NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
ασχετο: η τελενδος ειναι πολυ ενδιαφερουσα και για ενα ακομα πραγμα. γιατι περιπου αποδεικνυει γιατι καταρευσε ο Ρωμαικος κοσμος στην υστερη αρχαιοτητα -6αιμχ. Υπαρχουν ερειπια μια ακμαζουσας ρωμαικης πολής αναμεσα τους και εκπληξη χριστιανικοι ναοι. Και μετα ερειπια. Επομενως δεν ειναι ο χριστιανισμος stupid ο κυριος λογος της καταρευσης αυτης του 6αι και της αλλαγης απο τον αρχαιο στον μεσαιωνικο κοσμο. ειναι η μετατροπη της μεσογειου απο ρωμαικη λιμνη σε μια εχθρικη θαλασσα που ειχε αποτελεσμα την καταστροφη ολων των παραθαλασιων οικισμων και το μεταναστευση στα βουνα, ή σε πολεις-οχυρα... mad max φαση.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Πολλές σκέψεις γεννά: πώς ζούσαν άραγε αυτοί οι άνθρωποι πριν στην Αυστραλία, καθώς και ο γιος τους, και πήραν την απόφαση να ...εγκαταλείψουν τα εγκόσμια; πόσο γοητευτικό ακούγεται αλλά και σκληρό να ζεις στην απόλυτη γαλήνη ενός έρημου νησιού; και πόσο πιθανό είναι να σπάσει αυτή τη γαλήνη ένα γεγονός τόσο ουρανοκατέβατο (κυριολεκτικά) και φυσικά δυσάρεστο, όπως η συντριβή του αεροσκάφους;