Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην ανατολική Κορινθία.

 

Για την ώρα, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη καθώς δεν έχει εκτιμηθεί με ακρίβεια ούτε η έκταση που έχει καεί, ούτε και οι υλικές ζημιές. «Οι εστίες είναι διάσπαρτες και οι δυνάμεις επιχειρούν για τέταρτο 24ωρο», λέει στο LiFO.gr αξιωματικός της πυροσβεστικής, προσθέτοντας πως η εκτίμηση της καταστροφής θα ολοκληρωθεί μόλις σβήσει η φωτιά που είχε ξεσπάσει στις 12μ.μ το μεσημέρι της Τετάρτης. 

 

Στην περιοχή επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 86 οχήματα, 185 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού ως τη δύση του ήλιου έκαναν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Στην πολυήμερη μάχη με τις φλόγες είχε αναφερθεί και το βρετανικό BBC, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές.

 

Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η καταστροφή - Μάχη με διάσπαρτες εστίες
GETTY IMAGES

 

«Ντόπιοι και τουρίστες εκκένωσαν (σ.σ κατοικημένες περιοχές) καθώς η φωτιά εξακολουθεί να καίει δίπλα στην πόλη της Κορίνθου, στην ανατολική Πελοπόννησο», έγραφε την Πέμπτη το βρετανικό πρακτορείο. 

 

Η ανατολική Κορινθία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου όρισε επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών «τόσο για την αποζημίωση ιδιωτών, όσο και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος», όπως ανακοινώθηκε. 

 

Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την δημιουργία χαρτών για τις καμένες περιοχές και τη συλλογή δεδομένων για τις Κεχριές από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

 

Νέα φωτιά στην Λάλα της Αρχαίας Ολυμπιας

 

Νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στην Ηλεία στην περιοχή Λάλας, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Το έργο το πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης ενώ μέχρι την δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα.

 

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Πόρτο Γερμενό και Γραμματικό 

 

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε δασική έκταση της περιοχής Προσήλι στο Πόρτο Γερμενό, του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας. Η εικόνα στη φωτιά του Γραμματικό Ηλείας βελτιώνεται, καθώς δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.