Φωτιά στη Βοιωτία: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε δύσβατα σημεία – Επιχειρούν ελικόπτερα

Φωτιά στη Βοιωτία: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε δύσβατα σημεία – Μόνο τα ελικόπτερα μπορούν να βοηθήσουν Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Παραμένουν σε εξέλιξη οι φωτιές στη Βοιωτία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων καθώς έχουν σημειωθεί πολλές αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά στη Βοιωτία που ξεκίνησε από το χωριό Πρόδρομος- που καίει για τέταρτη ημέρα- παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Αυτή την στιγμή όμως, υπάρχει ενεργό μέτωπο σε πολύ δύσβατο σημείο, σε γκρεμούς, από την πλευρά του Ελικώνα. Η φωτιά έχει αρχίσει να σκαρφαλώνει προς την κορυφή του βουνού. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες σε πολλά χιλιόμετρα αυτού του μετώπου. Η κατάσταση επιβαρύνεται λόγω του αέρα που φυσάει συνεχώς και αναζωπυρώνει τη φωτιά σε δύσβατα σημεία και χαράδρες. Κάτι τέτοιο εμποδίζει τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να φτάσουν στα σημεία. Συνεπώς, μένουν μονάχα τα ελικόπτερα, ώστε να επιχειρήσουν για την κατάσβεση.

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της πυροσβεστικής για τη φωτιά στη Βοιωτία ότι «στο Δίστομο οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία».

Εκκενώθηκαν χωριά λόγω της φωτιάς στη Βοιωτία

Το βράδυ εκκένωσαν τα χωριά τους οι κάτοικοι στο Στείρι, και μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η φωτιά που μπορούσαν να κατευθυνθούν μόνο προς το Δίστομο. Εκκένωσαν και οι κάτοικοι στη Ζάλτσα προς το Κυριάκι. Παράλληλα, όλη τη νύχτα, έρχονταν μηνύματα από το 112 στους κατοίκους δύο οικισμών, της Περιστεράς και του Αγίου Νικολάου, καθώς υπήρχε φόβος για ένα μέτωπο. Τελικά δεν χρειάστηκε άλλη εκκένωση.

Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της φωτιάς στη Βοιωτία εκκενώθηκε η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά. Η φωτιά κατέστρεψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή και τον περίβολο του μοναστηριού, που προστατεύεται από την UNESCO.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ