ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Explainer: Τι ακριβώς συμβαίνει με την (δεσμευμένη) περιουσία του Γιώργου Τράγκα;

Explainer: Τι ακριβώς συμβαίνει με την (δεσμευμένη) περιουσία του Γιώργου Τράγκα; Facebook Twitter
Ο Γιώργος Τράγκας με τη σύζυγό του
0

Τι συμβαίνει με την περιουσία του Γιώργου Τράγκα;
Τον περασμένο Μάρτιο όταν έγιναν γνωστά τα πρώτα στοιχεία γύρω από την ιδιόχειρη διαθήκη του εκδότη και δημοσιογράφου, Γιώργου Τράγκα η τεράστια περιουσία του σε Ελλάδα και εξωτερικό, αμέσως «τράβηξε» γρήγορα την προσοχή των αρχών.

Γιατί; Πόσο μεγάλη είναι η κληρονομιά;

Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του δημοσιογράφου και εκδότη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. H περιουσία του Γιώργου Τράγκα περιλαμβάνει 17 ακίνητα, καταθέσεις σε τραπεζικές θυρίδες στο Μονακό, ράβδους χρυσού και αυτοκίνητα.  Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα, τα δύο είναι στη Μύκονο, δύο στην Πολιτεία, τέσσερα στο Μονακό και από ένα στο Παρίσι και στο Σεν Τροπέ. Επίσης, σε αυτά περιλαμβάνονται διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, το Μπέβερλι Χιλς, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι και στο Μανχάταν.

Τίθεται ζήτημα νομιμότητας;

Μετά την ολοκλήρωση πορίσματος 60 σελίδων, της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αποφασίστηκε η δέσμευση του συνόλου της περιουσίας, εντολή που διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Ο τρόπος απόκτησης της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, φέρεται να αποτελεί προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.

Τι σημαίνει η δέσμευση για τους κληρονόμους του;

Πρακτικά, η δέσμευσή της σημαίνει πως οι κληρονόμοι δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς. Αν την δέχονταν την κληρονομιά, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Τι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί; Δωσ' μου ένα παράδειγμα

Ούτως ή άλλως μιλάμε για αμύθητη περιουσία ενός δημοσιογράφου και εκδότη από την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι σε τραπεζική θυρίδα του εξωτερικού βρήκαν περίπου 10 ράβδους χρυσού, άγνωστης προέλευσης και χωρίς κανένα επίσημο έγγραφα-χαρτί να επιβεβαιώνει τη νομιμότητα απόκτησής τους.

Υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία στο πόρισμα;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα, στο πόρισμα περιέχονται ενδεικτικά στοιχεία για πιθανή «εκβίαση» τουλάχιστον 40-50 επιχειρηματιών που πιθανολογείται ότι παρέδιδαν στον αποθανόντα δημοσιογράφο μεγάλα ποσά. 

Για τα δάνεια του δημοσιογράφου τι γνωρίζουμε;

Υπάρχει δανειακή σύμβαση στο όνομα του δημοσιογράφου από ελληνικές τράπεζες, που δεν έχει εξοφληθεί. Ποσά δανείων φέρονται να χαρίστηκαν ή να καταβλήθηκε το 1/3 του αρχικού ποσού και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό της δανειακής σύμβασης χαρακτηρίστηκε ως καταβληθέν.

Πού θα αναμένεται να εστιάσει ο εισαγγελέας;

Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκας θα προχωρήσει σε έρευνα του ποινικού σκέλους ώστε να εξακριβώσει αν εμπλέκονται άλλα πρόσωπα στην υπόθεση.

Ποιοι εξετάζονται για ενδεχόμενη εμπλοκή;

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα φέρεται να βρίσκονται τρεις με τέσσερις στενοί συνεργάτες, οι οποίοι μετείχαν τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου Τράγκα όσο και στη μεσολάβηση και διευκόλυνση της διακίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών και την αγορά ακινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται ως πιθανοί εμπλεκόμενοι και συγγενείς με τους οποίους ο Γιώργος Τράγκας διατηρούσε κοινούς λογαριασμούς ή ήταν μέτοχοι στις επιχειρήσεις.

Υπάρχουν άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να «φωτίσουν» την υπόθεση;

Οι αρχές αναμένουν στοιχεία από τις ΗΠΑ που φέρεται να αφορούν σε εταιρείες, ισολογισμούς και αναλυτικές κινήσεις των λογαριασμών που διατηρούσε το ζεύγος Τράγκα. 

Πόσο πίσω μπορούν να ψάξουν οι αρχές;

Επειδή οι αρχές ερευνούν υπόθεση μαύρου χρήματος, έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν στοιχεία έως και το 2007, αλλά όχι προγενέστερα.

Αν αποδειχθεί κάποια παρανομία τι θα απογίνει η «παραπανίσια» περιουσία του;

Θα περιέλθει στο Δημόσιο. 

Ελλάδα
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ