Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες- Ποιες ασθένειες αφορά

Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες- Ποιες ασθένειες αφορά Facebook Twitter
Eurokinissi/Αρχείο
0

Διευκρινίσεις για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες αλλά και την κατηγορία των ανθρώπων που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, έδωσε ο γ.γ. Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

Εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες θα ανοίξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και λίγες μέρες μετά θα ανοίξει για τους πολίτες 70-74 και 65-69 ετών.

Οι επόμενοι που θα κάνουν το εμβόλιο μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες, εντάσσονται οι:

- Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

- Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5 

- Ασθενείς με κυστική ίνωση

 - Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία

- Άτομα με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού

- Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Επισημαίνεται ότι άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Σχεδόν παράλληλα, σύμφωνα με το Capital.gr, θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου, όπως καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, με νοσογόνο παχυσαρκία, με νεφρική νόσο, με χρόνια ηπατική νόσο.

Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο, αλλά προβλέπεται οι διαδικασίες να είναι γρήγορες. 

Από τον Μάιο, υπολογίζεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε εργαζομένους και κατοίκους νησιωτικών περιοχών και τουριστικών προορισμών, εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν.

Παρενέργειες στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στις παρενέργειες των εμβολίων, ο Θανάσης Κοντογεώργης, ανέφερε ότι έχουν καταγράφει συνολικά έξι σοβαρές παρενέργειες.

Επισήμανε δε, ότι από τους 350.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν κολλήσει τον ίο περίπου 250 άτομα, χωρίς να έχουν χρειαστεί νοσηλεία.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ/Capital

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ