ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Εκλογές 21 Μαΐου: Ο οδικός χάρτης για τις κάλπες και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Εκλογές 21 Μαΐου Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Θέσεις «μάχης» παίρνουν πλέον και επίσημα τα κόμματα, μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, ενώ αν χρειαστεί δεύτερη εκλογική διαδικασία, οι κάλπες θα στηθούν «το αργότερο στις αρχές Ιουλίου». 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Αναφερόμενος στην επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, ανέλυσε ότι ελήφθη υπόψη το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων και η έναρξη της τουριστικής περιόδου. 

Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι συνεκτιμήθηκαν οι διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η χώρα. Στις 11-12 Ιουλίου θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό. 

Εκλογές 21 Μαΐου: Το χρονοδιάγραμμα 

Τη Μεγάλη Τετάρτη (11 Απριλίου) αναμένεται ότι η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για το Πάσχα. Κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν τα τελευταία νομοσχέδια προς ψήφιση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την Κυριακή του Θωμά (23 Απριλίου), σύμφωνα με την ΕΡΤ. Θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής, με προεδρικό διάταγμα, στις 24 ή τις 28 Απριλίου, προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Επίσης, ορίζεται υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σημειώνεται πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε να εννοηθεί ότι η Νίκη Κεραμέως θα παραμείνει υπουργός Παιδείας σε περίπτωση διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, αν χρειαστούν δεύτερες κάλπες, λόγω της διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων. 

«Για ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως είναι αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο και προφανώς συνυπολόγισε ο πρωθυπουργός στον προσδιορισμό και στην ανακοίνωση της ημερομηνίας, νομίζω ότι αυτό που είναι λογικό και σωστό είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας. Όλα αυτά θα είναι αντικείμενο συζήτησης στην ώρα τους», ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Εκλογές 2023: Οι δεύτερες κάλπες 

Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαΐου με την απλή αναλογική, σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα μεσολαβήσει περίπου ένας μήνας για να στηθούν ξανά κάλπες. Και αυτό διότι τα τρία πρώτα κόμματα θα πρέπει να λάβουν διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι δεύτερες κάλπες, αν χρειαστεί, θα στηθούν «το αργότερο στις αρχές Ιουλίου», κάνοντας αναφορά και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η πρώτη Κυριακή του συγκεκριμένου μήνα είναι η 2α Ιουλίου. 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, ξεκινούν την 1η Ιουνίου και το τελευταίο μάθημα εξετάζεται στις 29 Ιουνίου. 
 
«Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής», αναφέρει το σύνταγμα. 

«Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες», προβλέπεται. 

«Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή», αναφέρει ακόμη το σύνταγμα. 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM