e-ΕΦΚΑ: Καλείται να πληρώσει 5.500 ευρώ σε ασφαλισμένη επειδή καθυστέρησε τη σύνταξή της

e-ΕΦΚΑ: Καλείται να πληρώσει 5.500 ευρώ σε ασφαλισμένη επειδή καθυστέρησε τη σύνταξή της Facebook Twitter
e-ΕΦΚΑ / Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας διέταξε τον e-ΕΦΚΑ να καταβάλει αποζημίωση ύψους περίπου 5.500 ευρώ σε ασφαλισμένη, επειδή οι υπηρεσίες του καθυστέρησαν να εκδώσουν την απόφαση συνταξιοδότησής της.

Η απόφαση, η πρώτη στα δικαστικά χρονικά στην Ελλάδα, απέρριψε στο σύνολό της την έφεση που είχε ασκήσει ο e-ΕΦΚΑ κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που επίσης είχε δικαιώσει την ασφαλισμένη.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2023 εκδικάστηκε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η έφεση του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένης η οποία είχε δικαιωθεί πρωτόδικα με αποζημίωση ύψους 4.357 ευρώ, επειδή ο e-ΕΦΚΑ καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση συνταξιοδότησής της. Η ασφαλισμένη παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο του 2010 και η σύνταξη γήρατος, που υπολογίστηκε στο ποσό των 588,38 ευρώ, καταβλήθηκε μετά από τέσσερα χρόνια και επτά μήνες, δηλαδή το 2015. 

Όπως εξηγεί το δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση, ο ασφαλιστικός της φάκελος διαβιβαζόταν σε διάφορα υποκαταστήματα του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Πατησίων, Νίκαιας, Συντάγματος) με καθυστέρηση πολλών μηνών. Τελικά, μετά την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, η ασφαλισμένη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή κατά του e-ΕΦΚΑ.

Με την αγωγή της η ασφαλισμένη ζήτησε να υποχρεωθεί ο e-ΕΦΚΑ να της καταβάλει νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την ολοσχερή της εξόφληση, το ποσό των 4.546,80 ευρώ ως αποζημίωση. Δικαιώθηκε στο πρωτόδικο δικαστήριο, ωστόσο ο e-ΕΦΚΑ άσκησε έφεση και το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας έκρινε επίσης πως πρέπει να της δοθεί αποζημίωση που -με τα δικαστικά έξοδα- ανέρχεται σε 5.641,34 ευρώ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΤΩΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στο σχολείο των δύο μαθητριών

Το υπουργείο τόνισε ότι προτεραιότητα είναι «η προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών, των οικογενειών τους και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας»
THE LIFO TEAM
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΤΩΣΗ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Νέες πληροφορίες για το σημείωμα του ενός από τα δύο κορίτσια που έπεσαν από την ταράτσα

Η αναφορά στις Πανελλήνιες και όσα έχουν γίνει μέχρι ώρας γνωστά για την υπόθεση - «Ήταν μόνη της», περιγράφουν συνομήλικα κορίτσια για τη μία από τις δύο 16χρονες
THE LIFO TEAM
Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών - «Η σημερινή επίθεση προσβάλλει την ίδια μας την υπόσταση»

Ελλάδα / Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών - «Η σημερινή επίθεση προσβάλλει την ίδια μας την υπόσταση»

Οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν άμεσα την εφαρμογή του νόμου, μετά το επεισόδιο στην Πολυτεχνική Σχολή, στη Νομική Σχολή και στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών
THE LIFO TEAM