Διεθνής Αμνηστία για Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έκανε χρήση δυσανάλογης βίας στις διαδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς

Διεθνής Αμνηστία για Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έκανε χρήση δυσανάλογης βίας στις διαδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
0

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την Πέμπτη την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για δυσανάλογη βία στη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πρωτοχρονιάς.


Η αστυνομία συνέλαβε 400 ανθρώπους στις διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ειρηνικά, αλλά διολίσθησαν στο χάος όταν αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος. Οι χθεσινές συλλήψεις ανεβάζουν σε περίπου 7.000 τον συνολικό αριθμό από τον Ιούνιο που κλιμακώθηκαν οι διαμαρτυρίες στην πρώην βρετανική αποικία με αφορμή ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την απουσία προόδου προς αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Από την αρχή της πορείας υπήρχε έντονη παρουσία της αστυνομίας που επέβλεπε και επέπληττε κατά τρόπο προκλητικό τους διαδηλωτές», είπε ο Μαν-κέι Ταμ, ο οποίος ήταν παρών όταν η αστυνομία την τερμάτισε. Όταν μια ομάδα διαδηλωτών βανδάλισε ένα υποκατάστημα τράπεζας, «το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί εύκολα» είπε ο Ταμ.

«Αλλά αντιθέτως, έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών, δίνοντας απότομα τέλος σε μια νόμιμη διαδήλωση». Ο ίδιος είπε ότι ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Χουί Τσι Φουνγκ δέχτηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού από κοντινή απόσταση επειδή ζήτησε από την αστυνομία να ρίξει τους τόνους.

«Η Διεθνής Αμνηστία κρίνει ότι οι ενέργειες της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών είναι δυσανάλογες και δείχνουν μια διάθεση αντεκδίκησης», σχολίασε και πρόσθεσε πως «την τελευταία εβδομάδα η αστυνομία έχει ενεργήσει χωρίς αυτοσυγκράτηση και αυτό δεν έχει βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των προβλημάτων».

Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ έχει δεχτεί διεθνείς επικρίσεις για τους χειρισμούς της των διαδηλώσεων και για την άρνησή της να ζητήσει τη διεξαγωγή πλήρους, ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για βιαιότητες αστυνομικών εις βάρος διαδηλωτών.

Χθες επικράτησε ένταση μετά τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Γουάν Τσάι, όπου βρίσκονται μπαρ, κοντά στο υποκατάστημα του διεθνούς τραπεζικού ομίλου HSBC, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Κάποιοι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η HSBC είναι συνένοχη στις ενέργειες των αρχών κατά των ακτιβιστών που προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για την εκστρατεία τους, αλλά η τράπεζα αρνείται κάθε ανάμειξη.

Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια πολλοί μαυροφορεμένοι διαδηλωτές έσπευσαν εκεί, ενώ άλλοι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες για να τους προμηθεύσουν με διάφορα αντικείμενα, ανάμεσά τους και τούβλα, αναγκάζοντας την αστυνομία να καλέσει ενισχύσεις.

Στη συνέχεια η αστυνομία ζήτησε από τους διοργανωτές να λήξει νωρίτερα τη διαδήλωση και τα πλήθη σκορπίστηκαν καθώς πολλοί αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση και αντλίες νερού περιπολούσαν στην περιοχή.

Η αστυνομία είπε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης σήμερα ότι συνέλαβε 420 άτομα την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, τους 287 από αυτούς για παράνομη συνάθροιση, ανάμεσά τους και έναν 12χρονο.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι προέβη στις χθεσινές συλλήψεις αφού ενημέρωσε τους διοργανωτές της διαδήλωσης και έδωσε αρκετό χρόνο στους διαδηλωτές να φύγουν, καθώς και ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters /dpa

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ