«Βουλιάζουν» σπίτια στο Νέο Βουτζά -Πώς εξηγείται το φαινόμενο

«Βουλιάζουν» σπίτια στο Νέο Βουτζά -Πώς εξηγείται το φαινόμενο Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Το φαινόμενο της καθίζησης που έχουν υποστεί σπίτια στην οδό Καρυωτάκη του Νέου Βουτζά απασχολεί τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες πραγματοποίησαν σύσκεψη με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Όπως διαπιστώθηκε απαιτούνται άμεσες λύσεις για την επιβράδυνση του γεωλογικού φαινομένου, ώστε σε πρώτη φάση να ανασχεθεί η κατολίσθηση, έως ότου ολοκληρωθούν οι γεωτεχνικές μελέτες και δοθεί η οριστική λύση.

Ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, τόνισε ότι, μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών, θα ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ως πρώτη ενέργεια μετά την εισήγηση των επιστημόνων, ο δήμος αναλαμβάνει να υλοποιήσει το ανακουφιστικό μέτρο τοποθέτησης συρματοκιβωτίων στον «πόδα του πρανούς», ώστε να συγκρατηθούν οι πιέσεις που δημιουργεί το εν εξελίξει κατολισθητικό φαινόμενο.

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη ειπώθηκε πως ουδεμία σχέση έχει με την εμφάνιση του κατολισθητικού φαινομένου η κατάσταση της οδού Καρυωτάκη, στην οποία έχει ασφαλτοστρωθεί ένα τμήμα της, ενώ στο τέλος αυτής έχει δημιουργηθεί δίκτυο όμβριων με σωληνώσεις που καταλήγουν στο ρέμα, ώστε να εμποδίζεται η διάβρωση των πρανών. Παράλληλα, η λεκάνη απορροής δεν ήταν τέτοια ώστε να υπάρξει συσσώρευση υδάτων και, όπως επίσης ειπώθηκε, το φαινόμενο δημιουργήθηκε από τα όμβρια ύδατα που περνούσαν στο υπέδαφος.

«Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, δεν θα αφήσουμε κανέναν πολίτη να αντιμετωπίσει μόνος του τις επιπτώσεις ενός φυσικού φαινομένου και θα συνεχίσουμε έως ότου δοθεί οριστική και μόνιμη λύση από τους αρμόδιους φορείς», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Ραφήνας-Πικερμίου.

Τι συμβαίνει στον Νέο Βουτζά

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Έχουμε χαμηλά εδάφη με χαμηλές αντοχές που δεν αντέχουν το βάρος των κτισμάτων. Σε συνδυασμό με τη μορφολογική κλίση έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Και οι πυρκαγιές επηρέασαν όπως επίσης και το ρέμα πάνω στο οποίο είναι το οικόπεδο», μας είπε χαρακτηριστικά.

«Ήδη έχει αρχίσει και υποχωρεί μεγάλο μέρος του δρόμου και θεωρείται αρκετά πιθανό ο δρόμος να καταρρεύσει. Το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα έχουμε και συνέχεια δυστυχώς αυτό είναι κάτι το οποίο δεν σταματάει. Η μία είναι προς κατεδάφιση, οι άλλες κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή. Είναι μια θέση εκεί όπου για να γίνει αυτό το φαινόμενο υπήρχαν οι κατάλληλες μορφολογικές συνθήκες, δηλαδή μεγάλες κλίσεις. Είχαμε έναν ελαστικό μανδύα ο οποίος ήταν αρκετά φτωχός σε γεωτεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρή αντοχή, είχαμε τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά και το κάψιμο του δάσους στο Μάτι. Υπήρχε μια μικρή υποσκαφή από παρακείμενο ρέμα που ήταν στο κάτω μέρος του οικοπέδου και όλα αυτά συνέδραμαν στο να έχουμε την εκδήλωση αυτού του φαινομένου», τόνισε στο iefimerida.gr, o κ. Λέκκας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ & iefimerida.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ