Την εκτίμηση ότι «η νεολαία δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται με τον κορωνοϊό» εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και είναι αναμενόμενο μετά το lockdown και το άνοιγμα της κοινωνίας, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται «μία αρκετά μεγάλη αύξηση η οποία συνδέεται με τοπικές συρροές» όπως πάρτι και γάμοι. «Οι άνθρωποι έχουν χαλαρώσει και συνωστίζονται περισσότερο από όσο πρέπει», σχολίασε. 

 

«Είχα κάνει μια δήλωση παλαιότερα και είχα πει ότι δεν χρειαζόμαστε τους τουρίστες, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας και μάλλον έτσι είναι. (...) Πρέπει να τονιστεί πώς μεταδίδεται ο ιός και ότι το 20% των ασθενών μεταδίδουν τον ιό στο 80%. Αν αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν σε ένα πάρτι, σε μια εκδήλωση δημιουργείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης», αναφέρει.

 

Ο κ. Βατόπουλος εξηγεί ότι ένας ασυμπτωματικός μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό σε μεγάλο αριθμό ατόμων και τα περισσότερα περιστατικά που έχουμε τις τελευταίες ημέρες όπως στον Πόρο ή στο εργοστάσιο κρέατος προκλήθηκαν από αυτό. Ο Άλκης Βατόπουλος διευκρινίζει ότι είτε πρόκειται για μπαρ είτε για εργαστήριο είτε για εκκλησία αν υπάρχει συγχρωτισμός έχουμε συνθήκες μετάδοσης και οι σωστές συνθήκες υγιεινής πρέπει να ισχύουν παντού.

 

«Ο κόσμος όταν πάει να κάνει μια δουλειά φοράει μάσκα, όταν πάει όμως να διασκεδάσει δεν την φοράει. Επίσης παρατηρώ ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι φοβούνται και φορούν μάσκα. Η νεολαία όμως ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Είτε τους λες το πολιτικό σύστημα στη Νέα Γουινέα είτε τους λες για τον κορωνοϊό, το ίδιο τους ενδιαφέρει» αναφέρει. «Και εκεί είναι το πρόβλημα για εμένα».

 

Ο καθηγητής αναφέρει ότι δεν γίνεται να υπάρχει νεολαία, μουσική, αλκοόλ και νυχτερινά μαγαζιά ανοιχτά αλλά να μην είναι όρθιοι, «αλλά κάθε μέτρο δημόσιας υγείας δεν επιβάλλεται με τη ράβδο, θέλει πειθώ» ανέφερε ο καθηγητής προσθέτοντας πως «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα θέμα υγείας το οποίο τον αφορά».

 

 

 

Σημειώνεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 203 νέα κρούσματα, αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από τα σημερινά 203 κρούσματα, 113 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των «18-39»

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr