Βασιλακόπουλος: Ανοσία της αγέλης τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο

Βασιλακόπουλος: Ανοσία της αγέλης τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο Facebook Twitter
Βασιλακόπουλος: Ανοσία αγέλης γύρω στον Σεπτέμβριο (Eurokinissi)
0

Καλύτερο θα είναι το φετινό Πάσχα, εκτίμησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», κάτι που εκτιμά ότι θα συμβεί γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. 

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εξέλιξη είπε πως «Με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους», εξηγώντας πως «αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους».

Πιθανότερη εξήγηση, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για την εξέλιξη αυτή θεωρεί τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

«Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού.»

Παράλληλα προβλέπει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια» των προηγούμενων ημερών, μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι αναμένεται αύξηση των νοσηλευομένων, διότι η βαριά νόσηση, καθυστερεί της διάγνωσης «αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει» όπως σημείωσε.

Μιλώντας για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ο καθηγητής εξήγησε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο.

Μετά την πρώτη δόση, μάλιστα, το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν για ελάχιστο χρόνο και σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός.

«Αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν.» είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ