ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Βάσεις 2020: «Βουτιά» των ιατρικών σχολών, άνοδος στο 4ο επιστημονικό πεδίο

Βάσεις 2020: «Βουτιά» των ιατρικών σχολών, άνοδος στο 4ο επιστημονικό πεδίο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, στα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2020 που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έπεσε στα 17.400 μόρια. Υπενθυμίζεται ότι ξεπερνούσε τα 18.000 μόρια. Η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια, καταγράφοντας πτώση 475 μορίων, ενώ πτώση 500 μορίων σημείωσε η βάση στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Για την Ιατρική Κρήτης, η βάση διαμορφώθηκε στα 17.525 μόρια.

Αντίθετα, ανοδική είναι η τάση στο 4ο επιστημονικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής στις οικονομικές σχολές και τις σχολές πληροφορικής. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι υπήρξε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος της τάξεως περίπου του 20%.

Το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, δήλωσε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.

Η κ. Κεραμέως απέδωσε την πτώση των βάσεων στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

81.413 επιτυχόντες

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων φέτος ήταν 105.420, από τους οποίους 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 103.963.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 είχαν εισαχθεί 80.696.

Κεραμέως: Το 22,14% στη σχολή πρώτης προτίμησης

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, χαρακτήρισε ιδιαίτερες τις Πανελλήνιες 2020, ενώ σημείωσε ότι το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

«Έπεσε» η πλατφόρμα

Οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοινώθηκαν στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής, αλλά λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει προβλήματα. 

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων θα μπορούν από το μεσημέρι να δουν τα αποτελέσματα και στα λύκειά τους, όπου θα αναρτηθούν.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Στο μεταξύ, σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο νεότερο δεδομένο για το άνοιγμα των σχολείων, η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ολομέλεια της επιτροπής των ειδικών και θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, «όλα είναι έτοιμα», με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ

Οι βάσεις 2020 ΕΔΩ 

Παράθεση βάσεων ΕΔΩ

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ