Άρειος Πάγος: Εκδίδει στην Τουρκία 36χρονο για ανθρωποκτονία – «Διώκομαι για την πολιτική μου δράση»

Άρειος Πάγος: Εκδίδει στην Τουρκία 36χρονο για ανθρωποκτονία – «Διώκομαι για την πολιτική μου δράση» Facebook Twitter
0

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση ενός 36χρονου που κατηγορείται για ανθρωποκτονία στην Τουρκία, καθώς θεωρεί πως «δεν τέλεσε πολιτικά, όπως ισχυρίζεται, αλλά ποινικά εγκλήματα».

Ο 36χρονος υποστηρίζει ότι οι λόγοι που οι Αρχές της Τουρκίας ζητούν την έκδοσή του, αφορούν στην πολιτική του δράση, και πως οι κατηγορίες σε βάρος του είναι κατασκευασμένες από τις τουρκικές Αρχές «προκειμένου να φέρεται η δίωξή του ως ποινική» και ότι ως εκ τούτου δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τη νομοθεσία.

Ωστόσο ο Άρειος Πάγος με υπ. αριθμόν 1487/2019 απόφασή του (Β' Ποινικό Τμήμα), απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο 36χρονος Τούρκος κατά του βουλεύματος του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, το οποίο είχε αποφασίσει την έκδοση του στην Τουρκία. 

Σε βάρος του 36χρονου το πταισματοδικείο του Μπακιρκιόι είχε εκδώσει το 2018 δυο εντάλματα, ζητώντας τη σύλληψή του και την έκδοση του στην Τουρκία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση αλλά και για το αδίκημα της προμήθειας και κατοχής αδήλωτων όπλων και πυρομαχικών. Η σχετική μάλιστα έρευνα των τουρκικών Αρχών για την υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς ο 36χρονος μετά τα εγκλήματα που φέρεται να τέλεσε διέφυγε και εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα, όπου συνελήφθη και έκτοτε παραμένει κρατούμενος.


Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες «τα εγκλήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση του ως άνω εκζητούμενου είναι ποινικά αδικήματα» και δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι η δίωξη σε βάρος του «γίνεται για πολιτικούς λόγους και ότι είναι προσχηματική, οφειλόμενη αποκλειστικά στην πολιτική του τοποθέτηση, επειδή είναι αντίθετη με την επικρατούσα στη χώρα αυτή κατάσταση, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, χωρίς όμως, να επικαλείται και πολύ περισσότερο να προσκομίζει συγκεκριμένα στοιχεία...».

Σύμφωνα, με τον Άρειο Πάγο ούτε από τη δικογραφία και τις μαρτυρικές καταθέσεις επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί του 36χρονου ότι «στο παρελθόν έχει συλληφθεί και βασανιστεί» στην Τουρκία. Ακόμη, ούτε και αποδείχθηκαν οι «πολλές συλλήψεις» και «πολλές κατηγορίες», τις οποίες επικαλέστηκε ο 36χρονος, χωρίς όμως σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου να τις προσδιορίζει ούτε αριθμητικά, ούτε χρονικά και χωρίς να προσκομίζει οποιοδήποτε σχετικό αποδεικτικό στοιχείο. Ακόμα,  δεν προκύπτουν ούτε στοιχεία από τα οποία να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πολιτικής δράσης του 36χρονου πριν από το χρόνο που αυτός διέφυγε από την Τουρκία.

Αντίθετα, αυτό που προκύπτει, είναι, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι ο εκζητούμενος εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα λίγο μετά την ανθρωποκτονία που φέρεται να διέπραξε στη χώρα του τον Απρίλιο του 2018.

Με πληροφορίες από dikastiko

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ